The Featured image of post 7 Διαφημιστικά Λάθη που πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσεις να κάνεις blog post

Από την εμπειρία μου στο χώρο της online και offline διαφήμισης έχω συλλέξει 7 ΤΕΡΑΣΤΙΑ λάθη, που κατά τη γνώμη μου, τόσο οι διαφημιζόμενοι όσο και τα γραφεία που τους αντιπροσωπεύουν κάνουν συνεχώς.

Πολλές φορές προσπαθώ να εξηγήσω αυτά τα λάθη όταν τα συναντώ, επειδή πραγματικά θέλω η προωθητική τους ενέργεια να τους αποφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Για διάφορους λόγους όμως τα άτομα αυτά, επιλέγουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις και τις συμβουλές μου, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η προωθητική τους ενέργεια να μην φτάνει το ποσοστό επιτυχίας που θα μπορούσε να φτάσει.

Άσε που πολλές φορές εναντιώνονται μαζί μου επειδή νοιώθουν να προσβάλλονται όταν τους λέω ότι κάνουν κάτι λάθος, όσο ”γλυκά” και αν προσπαθήσω να το πω.

Τέλος πάντων… Ελπίζω εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, να μην είσαι τέτοιος τύπος…

Τα 7 σημεία παρακάτω, αν τα λάβεις υπόψιν, θα σε βοηθήσουν να γίνεις πολύ πιο αποδοτικός στο τομέα της διαφήμισης και να καταφέρνεις περισσότερα με λιγότερα χρήματα.

#1: Μην αγνοείς τις έρευνες αναγνωσιμότητας/ επισκεψιμοτητας.

Οι διάφορες έρευνες αναγνωσιμότητας , ακροαματικότητας και επισκεψιμοτητας, γίνονται για ένα και μοναδικό λόγο:

Για να σε βοηθήσουν να καταλάβεις σε ποιο μέσο σου συμφέρει περισσότερο να διαφημισεις.

Και δεν εννοώ καταναγκη να βρεις το ποιο φτηνό μέσο, αλλά το μέσο που σε συμφέρει περισσότερο..

ΜΗΝ τις αγνοείς, όταν τα υπεύθυνα άτομα των διαφόρων διαφημιστικών μέσων στις δείχνουν . Το ξέρω ότι τις ”μαγειρεύουν” πολλές φορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις αγνοείς.

Απλά πρέπει να μάθεις να αντιλαμβάνεσε το ψέμα. ΟΧΙ να τις αγνοείς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ

 • Τις ημερομηνίες των ερευνών: Αν η ερεύνα που σου παρουσιάζεται είναι 5 μηνών παλιά, σημαίνει οτι αποφεύγουν να εμφανίσουν τις καινούργιες επειδή δεν τους συμφέρει.
 • Οι έρευνες απο πόσες εταιρείες έχουν γίνει: Αν έχει γίνει από μόνο μια, τότε μην την εμπιστευτείς. Να εμπιστευσε τις έρευνες που γίνονται από 2-3 η και περισσότερους φορείς.
 • Τα ”ψιλά” γράμματα: Στη περίπτωση των ραδιοφώνων, πολλές φορές θα σου παρουσιάσουν έρευνες που δείχνουν το Χ μέσο πρώτο, ενώ στη πραγματικότητα είναι πρώτο για κάποιες ώρες τη μέρα μόνο. Απλά τις παρουσιάζουν με αυτό το τρόπο για να φαίνονται πρώτοι στη γραφική παρασταση.

#2: Μην ενώνεις ποτέ το facebook page σου με Banner.

Πολλές φορές παρατηρώ οτι τα διαφημιστικά γραφεία (που υποτίθεται ξέρουν τι κάνουν) ενώνουν το banner του πελάτη τους, με το διαγωνισμό που του έχουν στήσει στο facebook page του, με σκοπό ο επισκέπτης της ιστοσελίδας που διαφημίζονται να πατήσει πάνω και να εμπλακεί στο διαγωνισμό.

Άλλες φορές, απλά δεν έχουν καν μπει στο κόπο να σχεδιάσουν ένα σωστό Landing page που να ανταποκρίνεται στο στόχο του πελάτη τους και απλά το ενώνουν με το fanpage.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΑΘΗ ! 

Αν θέλεις να πάρεις Like, να εμπλεξεις άτομα σε ένα διαγωνισμό ή να προωθήσεις οτιδήποτε μέσα στο facebook, χρησιμοποίησε τη διαφημιστική τους πλατφόρμα και σταμάτα να ΠΕΤΑΣ στη κυριολεξία τα λεφτά σου – ή στη περίπτωση που έχεις διαφημιστικό γραφείο να πετούν τα λεφτά σου – ενώνοντας το banner που αγόρασες για €1000 με το facebook.

Αν θες Like και εμπλοκή, διαφημίσου στο facebook. Θα καταφέρεις το ίδιο πράμα με το 1/5 των χρημάτων.

#3: Μην Ενώνεις το banner σου με το Homepage.

Ούτε με το Homepage της σελίδας σου πρέπει να ενώνεις το banner σου.

Ο λόγος είναι απλός:

Ο χρήστης του διαδικτύου είναι γρήγορος. Του αρέσει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς ανάμεσα στις σελίδες. Όταν πατήσει από περιέργεια πάνω σε ένα Banner και εμφανιστεί μπροστά σε ένα μάτσο πληροφορίες, μενού και συνδέσμους, δεν θα κάτσει να τα διαβάσει. Αν δεν βρει αυτό το συγκεκριμένο πράμα που  τον έκανε να πατήσει πάνω, μπροστά του, θα φύγει από την σελίδα.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα Landing page που θα καθοδηγεί τον επισκέπτη να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια που έχεις προκαθορίσει με την ομάδα σου.

lead capture page example
Αυτό το landing page, έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Να πείσει τον επισκέπτη να βάλει το email του για να λάβει το ebook.

ΠΑΡΑΔΕIΓΜΑ

Banner Πανεπιστημίου για τα νέα προγράμματα σπουδών.

Το Landing page πρέπει να είναι ΜΟΝΟ ένα βίντεο για τα νέα προγράμματα σπουδών, λιγότερο από 5 λεπτά, που στο τέλος θα παραπέμπει τον επισκέπτη να βάλει το όνομα του και το τηλέφωνο του σε ειδικά πεδία, για να επικοινωνήσει μαζί του ένας Σύμβουλος σπουδών.

#4: Μην διαφημίζεις σε 5 διαφορετικά διαφημιστικά κανάλια.

Ένα άλλο λάθος που κάνουν σχεδόν συνέχεια, όχι μόνο μικρομεσαιες επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς, είναι ότι προσπαθούν να καλύψουν όσα περισσότερα διαφημιστικά κανάλια μπορουν.

Αυτό δεν είναι κατανάγκη κακό, δεδομένου ότι έχεις τον απαιτούμενο προυπολογισμό και αρκετά άτομα για να ελέγχουν όλα αυτά τα διαφημιστικά κανάλια.

Επειδή αυτό όμως τις περισσότερες φορές δεν υφίσταται, προτείνω να επιλέξεις ένα κανάλι μόνο,και να επικεντρώσεις τη δύναμη του μυαλού σου και τις διαφημιστικές σου ενέργειες εκεί.

Με τη συνεχή τριβή σου με το συγκεκριμένο διαφημιστικό κανάλι που θα επιλέξεις θα γίνεσαι όλο και καλύτερος, με αποτέλεσμα να:

 • Σχεδιάζεις τα επικοινωνιακά σου μηνύματα καλύτερα.
 • Να πετυχαίνεις καλύτερες συμφωνίες.
 • Να μην μπορουν να σε ξεγελάσουν.
 • Να μάθεις καλύτερα τα κοινά του κάθε μέσου, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο κανάλι επικοινωνίας που επελεξες.
 • Να ”κυριαρχήσεις” το επικοινωνιακό κανάλι και να καταστήσεις ασύμφορη την είσοδο ανταγωνιστή.

#5: Μην διαφημίζεις στο YouTube περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Η διαφήμιση στο YouTube είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τον απαιτούμενο προυπολογισμό για να προωθηθούν στη τηλεόραση.

Μπορείς να προβάλεις το διαφημιστικό σου μήνυμα που σχεδίασες για τη τηλεόραση στοχευμένα στο ΥouTube και να πληρώσεις το 1/10 των χρημάτων που θα έδινες στην τηλεόραση.

Όπως και στην τηλεόραση όμως, που ο τηλεθεατής μπορεί να αλλάξει κανάλι, έτσι και στο YouTube, μετά από 5 δευτερόλεπτα μπορεί να κάνει ”SKIP” τη διαφήμιση.

Social-Media-Ads-YouTube
Εικόνα από: http://www.antoniocalero.com/2015/01/07/social-media-ads-myths/

Για αυτό αγαπητοί μου αναγνωστες, μην βάζετε διαφημισεις άνω των 10 δευτερολέπτων στο YouTube γιατί οι χρήστες πολύ απλά θα πατήσουν το ”SKIP” νευριασμένοι, γιατί τους καθυστερείς από το βίντεο που θέλουν να δουν.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να στριμώξεις το μήνυμά σου σε 10 δευτερόλεπτα κάνοντας το, τόσο ωραίο που ο χρήστης του YouTube θα μείνει να δει, εκτός από τα 5 πρωτα δευτερόλεπτα που είναι αναγκαστικά, και τα υπόλοιπα 5.

#6: Μην προσπαθείς να χωρέσεις τα πάντα σε μια μόνο διαφήμιση.

Καλά, αυτό είναι το πιο χαζό απο όλα..

Το βλέπω παντού..

 • Σε Outdoor panel που είναι γεμάτα με πληροφορίες όπου ο μέσος οδηγός δεν μπορεί καν να διαβάσει τι λέει το Outdoor.
 • Διαφημίσεις περιοδικών με 1000 λέξεις κείμενο που απλά προσπερνάτε από τον αναγνώστη.
 • Ραδιοφωνικά μηνύματα που δεν στοχεύουν σε ενα συγκεκριμένο μήνυμα, άλλα πρέπει να πουν οσα περισσότερα μπορούν σε 30 δευτερόλεπτα.
 • Banner που απλώς κάνουν rotation καμπόσες εικόνες της επιχείρησις χωρίς κανένα ”σοβαρό” σχεδιασμό και χωρίς κανένα ουσιώδες μήνυμα.

Π.χ: Όμιλος εστιατορίων που έχει 5 εστιατόρια, αντί να διαφημίζει το κάθε εστιατόριο ξεχωριστά τα διαφημίσει όλα μαζί σε μια διαφήμιση περιοδικού, σε ένα banner, σε ένα Outdoor panel.

Δεν αντιλαμβάνονται οτι το κάθε εστιατόριο είναι και ένα ξεχωριστό BRAND, έχει ένα ξεχωριστό κοινό, το οποίο θέλει διαφορετική προσέγγιση, σε διαφορετικά μέσα.

Το αποτέλεσμα, γελοιες διαφημισεις που δεν πετυχαίνουν απολύτως ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ.

#7: Μην αγνοείς τη διαδικασία μέτρησης των αποτελεσμάτων της διαφημιστικής σου εκστρατείας.

Τελευταίο και καλύτερο είναι η παντελώς αγνόησή της διαδικασίας μέτρησης των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε προωθητικής ενέργειας κάνει το Brand.

Χωρίς να μετράς τα αποτελέσματα σου πως θα κατανοήσεις τι δούλεψε και τι όχι από την προωθητική σου ενέργεια;

Αν θα ξοδέψεις €10,000 σε μια offline διαφημιστική καμπάνια, ξόδεψε και €1000 για να κάνεις μια έρευνα, ποιοτική ή ποσοτική ή τέλος πάντων, οτι καλύτερο μπορείς να κάνεις με το διαθέσιμο budget.

 • Κάλεσε 50 άτομα από το target group σου και κανε  focus group.
 • Σύνταξε μια σύντομη έρευνα και πλήρωσε 2 άτομα απο το τμήμα μάρκετινγκ να διεξάγουν την έρευνα στις περιοχές που κάλυψες διαφημιστικά.
 • Χρησιμοποίησε ενα εργαλείο που μετρά τα κλικ, τα impression και το Conversion Rate της Online διαφημιστικής σου καμπάνιας.

Κάποια στοιχεία θα συλλέξεις που σίγουρα θα σε βοηθήσουν στο να καταλάβεις τι δουλεύει και τι οχι, γίνεις καλύτερος, πιο σωστός και πιο αποδοτικός.


Αν έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις, τότε κανε το στα σχόλια από κάτω. Αν θες να με ευχαριστήσεις για το άρθρο, τότε μοιράσου το με τους φίλους σου.

0/5 (0 Reviews)
avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
A. Abaz Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
A. Abaz
Guest
A. Abaz

Πολυ αναλυτικη περιγραφη εχεις κανει στο θεμα. Ευγε! Συνεχισε ετσι!