Sharing is caring!

 

Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί marketers και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν ξέρουν να ”διαβάζουν” τις αναλύσεις μιας ιστοσελίδας που παρέχει το Google Analytics.

Πολλές φορές ούτε καν ζητούν screenshot από Google Analytics, από την ιστοσελίδα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν διαφημιστικό χώρο ή από πωλητές που μπορεί να τους προσεγγίζουν.

Φυσικά αυτό μου έδωσε την έμπνευση να γράψω αυτό το άρθρο και να εξηγήσω τα βασικά σημεία του Google Analytics, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει πολλούς να μάθουν να τα αναλύουν.

Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι είναι το Google Analytics (:/) , μάθε ότι είναι μια Δωρεάν υπηρεσία της Google η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να βλέπουν διάφορα στατιστικά όπως:

  • πόσες φορές επισκέφτηκαν τη σελίδα τους
  • το μέσο όρο χρόνου που ένα άτομο μένει στη σελίδα
  • πόσοι μοναδικοί χρήστες επισκέφτηκαν τη σελίδα
  • τη χώρα, το φύλο, την ηλικία των επισκεπτών
  • ποιες σελίδες επισκέπτονται περισσότερο οι επισκέπτες της ιστοσελίδας

και πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία που βοηθούν τον ιδιοκτήτη της σελίδας να βελτιωθεί.

Μη μπορώντας να ”διαβάσεις” και να κατανοήσεις τα δεδομένα που παρέχει το Google Analytics, γίνεσαι έρμαιο των διαφημιστών και του κάθε ενός που να προσπαθεί να σου πουλήσει διαφημιστικό χώρο στην ιστοσελίδα του.

Μπορώ και εγώ να σου πω ότι η ιστοσελίδα μου λαμβάνει 1 000 000 επισκέψεις το μήνα και ότι αν διαφημιστείς κοντά μου θα έχεις τεράστια προβολή, ενώ στη πραγματικότητα η ιστοσελίδα μου να λαμβάνει 1000 επισκέψεις μόνο.

Η μπορεί τα αποτελέσματα του Google Analytics που θα σου παρουσιαστούν να δείχνουν όντως ότι η ιστοσελίδα λαμβάνει 100 000 επισκέψεις, αλλά στην πραγματικότητα οι επισκέψεις αυτές να προέρχονται από bots ή paid to click ιστοσελίδες.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να ”διαβάζεις” τα δεδομένα  του Google Analytics για να μην σε πιάνουν κορόιδο και για να ”επενδύεις” σωστά τα λεφτά σου.

Φυσικά σε αυτό το άρθρο, δεν θα αναλύσω όλα τα δεδομένα που μπορεί να σου δώσει ένα Google Analytics Report, άλλα τα πιο βασικά που χρειάζεται να ξέρεις.

Έχω ετοιμάσει κάποιες εικόνες που η κάθε μια εξηγεί και ένα σημείο του Google Analytics για δίκη σου ευκολία.

Ας αρχίσουμε.

Περίοδοι Σύνδεσης (Visits)

pavlosgiorkas.com google analytics

Ο αριθμός αυτός μας δείχνεις πόσες επισκέψεις είχε η ιστοσελίδα κατά την επιλεγμένη περίοδο. Αυτό δεν μετρά ανθρώπους αλλά επισκέψεις. Δηλαδή αν εγώ επισκεφτώ μια σελίδα 50 φορές τότε θα με μετρήσει σαν 50 επισκέψεις.

Αυτό φυσικά γίνετε σε όλα τα διαφημιστικά μέσα και δεν πρέπει να σου φανεί παράξενο.

Σε ένα περιοδικό μπορεί να δει τη διαφήμιση σου και 50 φορές το ίδιο άτομο, στο ραδιόφωνο μπορεί να ακούσει τη διαφήμιση σου 50 φόρες το ίδιο άτομο, στη τηλεόραση μπορεί να δει τη διαφήμιση σου 50 φορές το ίδιο άτομο, στο δρόμο το ίδιο.

Χρήστες (Unique Visitors)

pavlosgirokas.com google analytics

Ο αριθμός αυτός μας δείχνει τις μοναδικές επισκέψεις μια ιστοσελίδας.

Εδώ, το Google Analytics, μετρά τα άτομα που επισκέφτηκαν μια ιστοσελίδα.

Δηλαδή, αν επισκεφτώ μια σελίδα 50 φορές κατά την επιλεγμένη περίοδο, το Google Analytics θα με μετρήσει ως 1 άτομο.

Προβολές Σελίδας (Impressions)

pavlosgirokas.com google analytics 8

Εδώ βλέπουμε το συνολικό αριθμό των προβολών που έλαβαν όλες οι σελίδες μιας ιστοσελίδας.

Δηλαδή εάν πάω σε μια ιστοσελίδα και επισκεφτώ 3 διαφορετικές σελίδες της, τότε το Google analytics θα μετρήσει 3 προβολές.

Π.χ Τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο έχεις είδη επισκεφτεί μια σελίδα, άρα το Google analytics θα δείξει 1 προβολή. Αν επισκεφτείς και τη σελίδα με τα εργαλεία μου, μετά τη σελίδα σχετικά με έμενα, μετά διαβάσεις ακόμα ένα άρθρο και μετά ξανά επιστρέψεις σε αυτό το άρθρο, τότε το Google Analytics θα μετρήσει συνολικά 5 σελίδες = 5 προβολές.

Οι περισσότερες ιστοσελίδες νοικιάζουν τους διαφημιστικούς τους χώρους ανάλογα με τις προβολές που λαμβάνουν. Μια σελίδα μπορεί να σου πουλήσει για παράδειγμα, 100 000 προβολές που αυτό σημαίνει ότι η διαφήμιση σου θα θεαθεί 100 000 φορές.

Σελίδες / Περίοδοι Σύνδεσης (Pages per Visit)

pavlosgirokas.com google analytics 3

O αριθμός αυτός μας δείχνει το μέσο όρο σελίδων που επισκέπτονται οι χρήστες τις ιστοσελίδας.

Εδώ πρέπει να προσέχεις 2 πράγματα.

Αν πολλαπλασιάσεις τον αριθμό αυτό  με τον αριθμό των επισκέψεων (περιόδου σύνδεσης) τότε πρέπει περίπου να σου δώσει τον αριθμό των προβολών της σελίδας . Δηλαδή: 653 επισκέψεις Χ 1,82 σελίδες ανά επίσκεψη = 1.189

Αν δεν σου δώσει περίπου τον αριθμό των επισκέψεων, τότε πρέπει να αρχίσουν να σου μπαίνουν υποψίες.

Μια σελίδα που έχει πολύ χαμηλό αριθμό μέσου ορού σελίδων επίσκεψης (1 και κάτω) μπορεί να σημαίνει ότι οι επισκέψεις δεν είναι από αληθινούς ανθρώπους αλλά bots που παράγονται από διάφορα προγράμματα.

Aν πας στο fiverr και ψάξεις για ”traffic” θα σου βγάλει αμέτρητα αποτελέσματα ατόμων που πουλούν μέχρι και 3000 επισκέψεις το μήνα με $5,50 μόνο. Αυτοί που τα πουλούν έχουν ειδικά προγράμματα που μπορούν να στείλουν όσα bot θέλουν σε μια σελίδα. Τα bot μπαίνουν, μένουν για λίγο και φεύγουν μονομιάς.

pavlosgiorkas.com fiverr

Μέση Διάρκεια Περιόδου Σύνδεσης (Average Time On Site)

pavlosgirokas.com google analytics 4

Αυτό πιστεύω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο. Μας δείχνει το μέσο όρο του χρόνου που μένει κάποιος επισκέπτης στην ιστοσελίδα.

Όσο περισσότερο μένει κάποιος επισκέπτης σε μια σελίδα, τόσο το καλύτερο επειδή μας δείχνει ότι του αρέσει η ιστοσελίδα.

Ισχύει το παράδειγμα που έδωσα πιο πάνω με τα bots. Τα bots ”μπαίνουν και φεύγουν”. Αν ο μέσος όρος σύνδεσης μιας ιστοσελίδας είναι κάτω από 1 λεπτό, τότε έχουμε θέμα.

Ποσοστό εγκατάλειψης ( Bounce Rate)

pavlosgirokas.com google analytics 5

Η μέτρηση αυτή μας βοηθά να καταλάβουμε πόσα άτομα έχουν φύγει από την ιστοσελίδα χωρίς να επισκεφτούν μια δεύτερη σελίδα της.

Όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό εγκατάλειψης, τόσο πιο πολλές σελίδες επισκέπτονται οι χρήστες της ιστοσελίδας.

Το ποσοστό εγκατάλειψης πρέπει να συνάδει με τον αριθμό των σελίδων ανά περίοδο σύνδεσης. Δηλαδή, αν ο μέσος όρος των σελίδων που επισκέπτονταν οι χρήστες του παραδείγματος ήταν 3,64 αντί 1,82 τότε το bounce rate (ποσοστό εγκατάλειψης) θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο χαμηλό.

Νέες περίοδοι σύνδεσης (New Visits)

pavlosgirokas.com google analytics 6

Η μέτρηση αυτή μας δείχνει – με ποσοστό – πόσες από τις περιόδους σύνδεσης (επισκέψεις) – στη περίπτωση του παραδείγματος 653 – προέρχονται από καινούργιους επισκέπτες.

Όπως είχα πει προηγουμένως, αν επισκεφτώ μια ιστοσελίδα 50 φορές το Google Analytics θα με μετρήσει 50 επισκέψεις. Το ποσοστό αυτό θα μας δείξει περίπου πόσες από τις επισκέψεις είναι από νέους χρήστες και όχι από τα ίδια άτομα.

Στο παράδειγμα μας, το 78.56% των επισκέψεων της συγκεκριμένη ιστοσελίδας, κατά την επιλεγμένη περίοδο, είναι από καινουργιες επισκέψεις και όχι από άτομα που επισκέφτηκαν είδη μια φορά την ιστοσελίδα.

Το ιδανικότερο σενάριο για μια ιστοσελίδα και για το διαφημιζόμενο, είναι το ποσοστό αυτό να είναι στο 50% επισκέψεις από νέους χρήστες και 50% επισκέψεις από άτομα που έχουν είδη επισκεφτεί τη σελίδα πάνω από μια φορά.

Αυτό σημαίνει ότι νέα μάτια βλέπουν τη διαφήμιση σου κάθε φορά και ότι επαναλαμβάνετε το μήνυμα σου στους αναγνώστες τις ιστοσελίδας.

Χώρα/Επικράτεια (Country/Region)

pavlosgirokas.com google analytics 7

Το σημείο αυτό των Google analytics πολλοί το αγνοούν, έστω και αν είναι η πιο απλή και ταυτόχρονα σημαντική μέτρηση που πρέπει να βλέπεις.

Εδώ, το Google Analytics μας δείχνει από ποιες χώρες προέρχονται οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας.

Έστω και αν μια ιστοσελίδα που θα διαφημίσεις έχει 1 000 000 επισκέψεις το μήνα , αν ο κύριος όγκος των επισκεπτών της είναι από χώρες εκτός των χωρών που βρίσκετε το κοινό σου, τότε δεν υπάρχει λόγος να διαφημίσεις κοντά της.

Είναι πάντα πολύ σημαντικό να ζητάς screenshot από το Google Analytics – τουλάχιστον – για το τελευταίο μήνα και για το τελευταίο 3-μηνο και βλέποντας αυτούς τους αριθμούς να μπορείς να καταλαβαίνεις, κατά πόσο αξίζει να διαφημιστείς ή όχι σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Επίσης ελπίζω ότι με αυτό το άρθρο θα μπορείς να αναγνωρίζεις και τη πιθανή επισκεψιμότητα από bots και άλλες ”μη αληθινές” μεθόδους που κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν στις ιστοσελίδες τους.

Τέλος, αν έχεις οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο σχετικά με το άρθρο, γράψε το από κάτω και θα σου απαντήσω το συντομότερο.



👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο. Τα Google Analytics δίνουν εξαιρετική πληροφόρηση για μια ιστοσελίδα και η σωστή ανάγνωση των δεδομένων τους είναι προυπόθεση για την βελτίωση της. Το bounce rate είναι ένα σημαντικός δείκτης και μια ικανοποιητική τιμή του είναι κοντά στο 30%. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να συγκρίνεται με άλλα ανταγωνιστικά websites.