Sharing is caring!

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον ο ευκολότερος τρόπος για να συνδεθείς με χιλιάδες πιθανούς πελάτες. Το να κερδίσεις όμως το ενδιαφέρων του κοινού σου και να προάξεις την εμπλοκή τους σε αυτά που δημοσιεύεις, δεν είναι και τόσο εύκολο όσο πολλοί νομίζουν.

Αυτά τα 8 κοινά λάθη που θα διαβάσεις παρακάτω, μας αποδεικνύουν ότι πολλές φορές τα Brands και οι ίντερνετ marketers δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τις καλύτερες πρακτικές για αποτελεσματικό social media marketing.

1. Μην αρχίζεις το tweet σου με ” @ ”

Όταν θέλεις να απευθυνθείς σε ένα άτομο ή σε κάποιο άλλο Brand στο Twitter, το ποίο πιθανών να αρχίσεις το tweet σου κάπως έτσι:

Π.Χ: @icmconsulting – Thanks for the follow!

Δυστυχώς αυτό είναι μέγα λάθος ! Αρχίζοντας το tweet σου με το ”@”, το twitter νομίζει ότι εσύ και το άτομο που απευθυνεσε, έχετε μια ιδιωτική συζήτηση με αποτέλεσμα το tweet σου να είναι εμφανές μόνο στο άτομο που απευθύνθηκες και το υπόλοιπο σου κοινό δεν θα μπορεί να δει αυτό που έγραψες.

Ευτυχώς, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι εύκολη. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι απλά να προσθέτεις μια τελεία πριν το ”@” . Έτσι, θα ”ξεγελάς” το twitter κάνοντας το tweet σου εμφανές τόσο στο κοινό/ακόλουθους σου όσο και στο άτομο που ήθελες να απευθυνθείς.

Π.Χ: .@icmconsulting – Thanks for the follow!

Αν έχεις κάνει ποτέ αυτό το λάθος, μην ανησυχείς καθόλου. Ακόμα και οι επαγγελματίες του χώρου έχουν πέσει θύματα αυτού του μικρού λάθους.

2. Δεν κοινοποιείς αρκετά βίντεο στα κοινωνικά δικτυα.

Τα βίντεο μπορεί να σου παίρνουν πολύ χρόνο για να δημιουργηθούν, αλλά τα ωφελήματα που θα λάβεις πίσω δικαιολογούν στο έπακρον τη προσπάθεια σου.

Αντί να δημοσιεύεις το ίδιο πράμα (απλό κείμενο ή φωτογραφίες) κάθε εβδομάδα, δοκίμασε να κοινοποιείς μια φορά το μήνα και ένα vlog (video blog) το οποίο θα δείχνει εσένα να συζητάς για ένα θέμα στο τομέα που λειτουργείς. Στη περίπτωση που μαρκετάρεις ένα brand, τότε μπορείς να κάνεις μίνι συνεντεύξεις ατόμων του χώρου, να κοινοποιείς βίντεο και να τα ”μπραντάρεις” με δικό σου Intro ή ότι άλλο φανταστείς που έχει σχέση με το brand.

Το ήξερες οτι:

  • Οι πιθανοί πελάτες είναι 85% πιο πιθανόν να αγοράσουν ένα προϊόν αν δουν πρώτα ένα βίντεο. (πηγή)
  • Οι πελάτες παίρνουν 100% περισσότερο χρόνο (δηλαδή το διπλάσιο) σε μια σελίδα αν αυτή έχει βίντεο. (πηγή)
  • Άρθρα σε μπλόγκ τα οποία έχουν βίντεο προσελκύουν 3 φορές περισσότερα Inbound Links παρά σελίδες με απλό κείμενο. (πηγή)

3. Προσπαθέις να εχεις παρουσία σε όλα τα Κοινωνικά Δίκτυα.

Πολλές φορές μπαίνουμε στο πειρασμό να προσπαθούμε να προωθήσουμε την επιχείρηση μας σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας στο κάθε κοινωνικό δίκτυο.

Για να κάνεις αποτελεσματικό μάρκετινγκ στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να διαθέσεις πολύ χρόνο, να είσαι συνεχώς ενημερωμένος για τις νέες τάσεις και να δημιουργείς συνεχώς ποιοτικό περιεχόμενο (εικόνες, βίντεο) για όλα τα κοινά σου σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες. (πράμα δύσκολο αν δεν είσαι η γκράντε εταιρεία)

Αν και διάφορα εργαλεία έχουν βγει στο προσκήνιο που σε βοηθούν να αυτοματοποιήσεις κάποιες από τις ενέργειες που απαιτούνται στα κοινωνικά δίκτυα, είναι πολύ ποιο καλύτερα να αφοσιωθείς (FOCUS) σε 2 -3 κοινωνικά δίκτυα τα οποία χρησιμοποιεί περισσότερο το target group σου.

Έτσι θα μπορείς να ειδικευτείς πάνω σε αυτά, να μάθεις τα μυστικά τους και να μαρκετάρεις την επιχείρηση σου ποιο αποτελεσματικά.

4. Βάζεις στις ενημερώσεις σου άσχετα hashtag (#)

Αυτό είναι ένα από τα λίγα που μου τη δίνει αφάνταστα.

Το hashtag marketing είναι η διαδικασία εμπλοκής του Brand με τα trends των κοινωνικών δικτύων ούτως ώστε να προωθήσεις και να καταφέρεις μεγαλύτερη έκθεση της επιχείρησης σου στα μάτια των χρηστών του κοινωνικού δικτύου που ασχολείσαι.

Ο πολύ απλός τρόπος διεξαγωγής του είναι να τοποθετείς ένα hashtag μπροστά από μια λέξη η οποία έχει σχέση με μια κατάσταση και την οποία ακολουθεί πολύς κόσμος.

Π.χ: Το πολύ γνωστό δάγκωμα που πέτυχε ο Σουάρεζ με τη φανέλα της εθνικής Ουρουγουάης σε ένα Ιταλό παίκτη στο πρόσφατο μουντιάλ το επωφελήθηκε η σοκολάτα Snickers με ένα πολύ έξυπνο tweet το οποίο πέτυχε 47,402 Retweets !!!

5. Χρησιμοποιείς hashtag στο Linkedin.

Αν και το Hashtagging είναι δημοφιλές στο twitter, στο Facebook και στο Google+, η πρακτική αυτή δεν είναι διαθέσιμη ακόμα στο Linkedin.

Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί marketers το χρησιμοποιούν στο Linkedin και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να…

…φαίνονται αρχάριοι σε αυτούς που ξέρουν ότι το hashtag στο Linkedin δεν ”υφίσταται”.

Αυτό μπορεί να συμβεί όμως και σε marketers που το γνωρίζουν αυτό, απλά επειδή έχουν αυτοματοποιήσει τη διαδικασία ”ποσταρίσματος” στο Linkedin μέσα από τις άλλες πλατφόρμες, έτσι τους το εμφανίζει και εκεί.

Π.χ Αν χρησιμοποιείς το hootsuite για να ποστάρεις ταυτόχρονα και στα τέσσερα κοινωνικά δίκτυα (twitter, Facebook, Google+ και Linkedin) τότε να είσαι σίγουρος ότι τα hashtag σου θα εμφανίζονται και στο Linkedin.

Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι απλά να διαχωρίζεις το Linkedin από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα όταν αυτοματοποιείς τις διαδικασίες.

Σχετικό: 7 εργαλεία για Social Media Που θα σου κάνουν τη ζωή ευκολοτερη.

6. Ενημερώνεις τις σελίδες σου όταν δεν είναι κανείς συνδεδεμένος.

Έχοντας μερικές χιλιάδες ακόλουθους είναι εύκολο να θεωρείς ότι τις ενημερώσεις σου θα τις βλέπουν όλοι σου οι ακόλουθοι. Στη πραγματικότητα όμως ένα μικρό ποσοστό των ακολούθων σου είναι συνδεδεμένοι κάθε φορά.

  • Πολλές φορές οι ακόλουθοι σου μπορεί να προέρχονται από διάφορες χώρες, έχοντας διαφορετικές ώρες που είναι συνδεδεμένοι.
  • Οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι δεν επιτρέπουν την είσοδο των υπαλλήλων τους στα κοινωνικά δίκτυα, και αν ενημερώνεις τις σελίδες σου εκείνες τις ώρες το πιο πιθανόν να μην τα βλέπει κανείς.

Για να μεγιστοποιήσεις την εμπλοκή  και την ορατότητα των ενημερώσεων σου από τους ακόλουθους σου,  μάθε να αναλύεις και να ”διαβάζεις” τα Insights του Facebook που έχει η κάθε σελίδα και για το twitter χρησιμοποίησε το Tweriod – μια δωρεάν υπηρεσία που σου επιτρέπει να βλέπεις τις ώρες που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι οι ακόλουθοι σου,τις ώρες που εμπλέκονται περισσότερο στα tweets σου και άλλες μετρήσεις που θα σε βοηθήσουν να μαρκεταρεις την επιχείρηση σου πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

7. Προωθείς και να προβάλλεις τον εαυτό σου ή το brand σου πάρα πολύ.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι κάτι περισσότερο από αυτοπροβολή του εαυτού σου ή του Brand που αντιπροσωπεύεις.

Τα brands που αποτυγχάνουν να μοιράζονται περιεχόμενο και ενημερώσεις από άλλες πηγές και το μόνο που κάνουν είναι να ενημερώνουν τις σελίδες τους μόνο με εικόνες από προϊόντα τους και ειδήσεις/νέα που μιλούν μόνο για αυτούς, είναι πολύ πιθανόν οι ακόλουθοι τους να μην εμπλέκονται καθόλου με το περιεχόμενο που ανεβάζουν κάνοντας το μάρκετινγκ του brand μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα άσκοπο και ανώφελο.

Ο κόσμος θέλει να ενημερώνετε όχι μόνο για το Brand άλλα και για ειδήσεις, βίντεο, αστείες εικόνες και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον τομέα που λειτουργεί το Brand.

Δοκίμασε για κάθε 1 ενημέρωση που κάνεις σχετικά με το Brand σου, να κάνεις και 2 -3 ενημερώσεις από άλλες πηγές που ενεργούν στον ίδιο τομέα.

8. Δεν απαντάς στο κοινό σου σε προσωπικό επίπεδο.

Ο αυτοματισμός των ενεργειών του μάρκετινγκ στα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο το οποίο δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.

Η υπερβολική χρήση του όμως πολλές φορές μπορεί να βλάψει το μάρκετινγκ σου.

Είτε στέλνεις ένα απευθείας μήνυμα, είτε απαντάς σε ένα μήνυμα κάποιου από τους ακόλουθους σου, το κοινό σου θα εκτιμήσει αφάνταστα την προσωπική επαφή που θα έχεις μαζί του.

Κάνοντας το αυτό θα μπορέσεις να κτίσεις μια αυθεντική σχέση μεταξύ του καταναλωτή-ακόλουθου σου και του brand σου, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες αυτός ο ακόλουθος να μετατραπεί σε μελλοντικό πελάτη.

Υπάρχει και μια παλιά άλλα πολύ καλή ρήση που λέει:

Οι πελάτες αγοράζουν από ανθρώπους και όχι μάρκες..

Το άρθρο αυτό πρωτοεμφανίστηκε στην ιστοσελίδα prdaily.com όπου έτυχε επεξεργασίας και μετάφρασης.



👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *