Sharing is caring!

Για να προωθήσεις αποτελεσματικά την επιχείρηση σου τόσο στο διαδίκτυο όσο και στον ”offline κόσμο”, χρειάζεται να γνωρίζεις ποιο είναι το κυρίως target group που έχεις σκοπό να επικοινωνήσεις και ποιες είναι οι ανάγκες του.

Αν και αυτό είναι βασικός κανόνας του μάρκετινγκ, εντούτοις παρατηρώ ότι ακόμα και ”σοβαρές” επιχειρήσεις, δεν έχουν ιδέα πιο είναι το κυρίως κοινό τους.

Στην ερώτηση ”Εσένα ποιο είναι το κυρίως target group σου; ” μετά από μερικά δευτερόλεπτα ”μαγκώματος” απαντούν με μια αστάθεια: “Όλοι… Στοχεύουμε όλο το κόσμο.. “

Βασικά, δεν ξέρω γιατί, αλλά… απ’οτι φαίνεται το θεωρούν αχρείαστο και δεν του δίνουν την απαραίτητη σημασία που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρήματα και χρόνος που δαπανούν σε ενέργειες μάρκετινγκ να μην αποδίδουν όσο θα έπρεπε και στη χειρότερη περίπτωση να πηγαίνουν παντελώς χαμένα.

Ο καθορισμός του κυρίως target group σου είναι μια ενέργεια που κανονικά γίνεται κατά το σχεδιασμό του αρχικού Marketing plan. Αν δεν έχεις καθορισμένο το target group και το προφίλ του ιδανικού σου πελάτη, τώρα ίσως είναι η στιγμή να το καθορίσεις.

Τα χαρακτηριστικά του κοινού σου που πρέπει να γνωρίζεις ειναι:

Φύλο: Είναι ολοφάνερο γιατί πρέπει να το καθορίσεις αυτό, δεν θα το αναπτύξω περισσότερο.

Ηλικιακό γκρουπ: Σίγουρα μια δεκαοχταχρονη σκέφτεται και επικοινωνεί πολύ διαφορετικά απο μια τριαντάρα και μια τριαντάρα σκέφτεται και επικοινωνεί πολύ διαφορετικά από μια πενηντάρα.

Κοινωνικοοικονομική κατάσταση: Σίγουρα δεν θα ήθελες να προωθήσεις το ρολόι των $5000 σε έναν άντρα που το εισόδημα του είναι €800 – €1500 το μήνα. Γνωρίζοντας ποιο θα ήθελες να είναι το ιδανικό εισόδημα των πελατών σου, τότε μπορείς να τους ψάξεις και να τους στοχεύσεις πιο εύκολα.

Ενδιαφέροντα: Τι αρέσει στο ιδανικό κοινό να κάνει; Τι είδους βιβλία διαβάζει; Τι μουσική πιθανών ακούει; Είναι άτομα που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, την επιστήμη, το ποδόσφαιρο, τη μόδα, το καλό φαγητό, το κρασί;

Μέσα που αλληλεπιδρούν: Τι ραδιοφωνικούς σταθμούς ακούνε οι ιδανικοί σου πελάτες; Τι περιοδικά πιο πιθανών διαβάζουν; Ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται; Σε ποιες περιοχές μένουν ή κινούνται; Σε ποια εστιατόρια ή cafe θα πηγαίνουν; Που – πιθανόν – διασκεδάζουν τις νύχτες;

Σίγουρα, το να δημιουργήσεις το προφίλ του ιδανικού καταναλωτή για την επιχείρηση σου, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Θα σου πάρει ίσως αρκετό χρόνο, άλλα πίστεψε με, είναι κάτι που αξίζει.

Σκέψου πόσο στοχευμένα θα μπορείς πλέον να προωθήσεις τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου.

Σκέψου πόσο πιο σωστά θα σχεδιάζονται τα διαφημιστικά μηνύματα σου και πόσο πιο στοχευμένα θα τα επικοινωνείς.

Βασικά, θα είσαι σε θέση να ”μιλάς τη γλώσσα” μιας συγκεκριμένης κατηγορίας κοινού που θέλεις να γίνουν πελάτες σου. 

Γνωρίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορείς να εμφανίζεις το brand σου συνεχώς μπροστά τους και στη πορεία να ταυτιστούν μαζί με το brand σου.

Αυτό ακούγεται κάπως σατανικό, αλλά, έτσι είναι το σωστό στο χώρο του Μάρκετινγκ και έτσι θα έπρεπε να κάνουν ήδη προ πολλού, ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράδειγμα δημιουργίας προφίλ πελάτη:

Στο μάρκετινγκ πλαν που θα έκανα, το ποιο πιθανών να καθόριζα κάπως έτσι το κυρίως target group μου.

Είδος επιχείρησις: Διαδικτυακό κατάστημα με μοντέρνα και παράξενα είδη κουζίνας, σαλονιού, μπάνιου κ.ο.κ, με τις τιμές να κυμαίνονται από €5 – €150

Φύλο:

 • Γυναίκες

Ηλικία:

 • 25 – 55

Κοινωνικοοικονομική κατάσταση:

 • Παντρεμένες/ Αρραβωνιασμένες ή γυναίκες που μένουν σε δικό τους χώρο.
 • Εισόδημα σπιτιού €20,000 – €30,000 το χρόνο.

Ενδιαφέροντα:

 • Τους αρέσει να διαβάζουν βιβλία,
 • Τους αρέσει το θέατρο ή και ο κινηματογράφος
 • Τους αρέσει η τέχνη και τα κοσμικά event
 • Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αγορές

Μέσα που αλληλεπιδρουν:

 • Διαβάζουν γυναικεία περιοδικά και ιστοσελίδες που ασχολούνται με το στυλ και τη μόδα όπως επίσης και περιοδικά/ ιστοσελίδες διακόσμησης/σπιτιού.
 • Τους αρέσει η μοντέρνα ξένη μουσική κυρίως αλλά και η πιο ”ψαγμένη” ελληνική.
 • Κυκλοφορούν κυρίως σε wine bar και καλά εστιατόρια.

Κάπως έτσι, θα ήταν ο καθορισμός του target group για τη ποιο πάνω επιχείρηση. Φυσικά να ξερεις πάντα ότι αυτό δεν θα είναι απόλυτο. Καταναλωτές και από άλλες κατηγορίες κοινού θα έρχονται να ψωνίζουν στο κατάστημα σου.

Εσύ οφείλεις όμως να κρατήσεις ακέραια την επικοινωνιακή σου πολιτική και να στοχεύσεις τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών με όλα σου τα ”όπλα”. Έτσι, θα δημιουργήσεις τον απαιτούμενο ”δεσμό” με το συγκεκριμένο κοινό και θα το μάθεις τόσο καλά που θα είσαι σε θέση να πουλάς περισσότερα.

Φυσικά, όπως πάντα, αυτή είναι η άποψή μου. Μπορεί να κάνω λάθος, γι αυτό θα ήθελα να ακούσω και τη δική σου. Μπορείς να προσθέσεις ή να με διορθώσεις γράφοντας τη δική σου άποψη επί του θέματος στα σχόλια από κάτω.👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *