Sharing is caring!

Στο σημερινό άρθρο θα σου εξηγήσω, πώς μπορείς να επενδύσεις τα λεφτά σου. Θα σου αναλύσω 9 δοκιμασμένους τρόπους για να επενδύσεις τα λεφτα σου – κυρίως online – και με το χαμηλότερο ρίσκο.

Σημείωσε ότι δεν είμαι σύμβουλος επενδύσεων η κάτι, απλά μου αρέσει να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θέμα. Τις παρακάτω επενδυτικές εισηγήσεις ή τις έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, ή τις χρησιμοποιώ τώρα ή θέλω να ασχοληθώ με αυτές στο μέλλον.

Πριν όμως προχωρήσω στους τροπους με τους οποίους μπορείς να επενδύσεις τα λεφτά σου είναι σημαντικός να καταλάβεις τί ειναι η παθητική επένδυση και τί η ενεργητική επένδυση καθώς οι επενδυτικές ιδέες που εξηγώ παρακάτω εμπιπτουν στην παθητική επένδυση.

Τι ειναι η παθητική επένδυση και τί η ενεργητική;

Για να το εξηγήσω όσο πιό απλά γίνεται

 • Ενεργητική επένδυση = προσωπική εργασία & επιχειρηματικό ρίσκο.
 • Παθητική επένδυση = αποδοτική χρήση κεφαλαίου

Για παράδειγμα οταν αποφασίζεις να ανοιξεις ένα μαγαζί, επενδύεις τα χρήματα σου ενεργητικά. Διότι θα πρέπει να είσαι εκεί, να τρέξεις την επιχείρηση, να δουλέψεις για να την κάνεις να “αυγατίσει”. Αυτή ειναι Ενεργητική Επένδυση.

Αμα επενδύσεις ομως σε μερισματικές μετοχές (δηλαδη μετοχές που μοιράζουν μερισματα) επενδύεις παθητικά. Δεν χρειάζεται να είσαι εκεί, δεν χρειάζεται να δουλέψεις, δεν έχεις το ρίσκο να μην πετύχει η επιχείρηση κτλ.

Με μια ενεργητική επένδυση μπορεί τα χρηματα σου να έχουν μεγαλύτερη αποδοση αλλά έχεις μεγαλύτερο ρίσκο. Με μια παθητική επένδυση, μπορεί να έχεις μικρότερη απόδοση αλλά και μικρότερο ρίσκο.

Που να βρείς τα λέφτα για επενδύσεις

Τώρα, για να επενδύσεις, πρέπει να έχεις λεφτά. Πού βρίσκεις τα λεφτά για να επενδύσεις όμως;

Αν δεν έχεις κεφάλαιο θα πρέπει να το κτίσεις σιγα-σιγά. Πολλοί επενδυτικοί “γκουρού” λένε πώς πρέπει πρώτα να πληρώνεις τον εαυτό σου – και έχουν δίκιο.

Τι εννοώ να πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου;

Αν για παράδειγμα έχεις 1000 ευρώ εισόδημα, πρέπει τουλάχιστον το 10% να το βάζεις στη πάντα στην άκρια για επενδύσεις. Δηλαδή, να πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους υπόλοιπους.

Με το υπολοιπο 90% θα πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου και θα βγάλεις το μήνα.

Έτσι, αν υποθέσουμε ότι θα επενδύεις 100 ευρώ το μήνα, σε βάθος χρόνου θα αρχίσει το κεφάλαιο σου να αυξάνεται.

Μπορεί να σου ακούγεται λίγο στην αρχή.. Αυτό όμως ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις για να κτίσεις Mindset. Για να σου γίνει συνηθεια.

Όταν θα αρχίσεις να έχεις περισσότερα εισοδήματα, θα φυλάς περισσότερα, θα επενδύεις περισσότερα και ο πλούτος σου θα αυξάνεται γρηγορότερα.

Τώρα που το καλύψαμε και αυτό πάμε να δούμε (επιτέλους) πως να επενδυσεις τα λεφτα σου.

Πως να επενδυσω τα λεφτα μου

Πάρακάτω ειναι οι διάφοροι τρόποι για να επενδύσεις τα λεφτά σου. Θα σου δώσω καποιες βασικές πληροφορίες για τη κάθε μέθοδο. Θα πρέπει ομως να ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑ τη μέθοδο που θα επιλέξεις να “ακουμπησεις” τα χρήματα σου και να καταλάβεις τα συν και τα κατά της κάθε μεθόδου.

1. P2P μικροδάνεια

 • Προσβασιμότητα: Εύκολη
 • Ρίσκο: Μέτριο
 • Απόδοση (APY): 5% – 10%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Χαμηλό

Τα μικροδάνεια P2P, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν το επενδυτικό τους ταξίδι.

Τα μικροδάνεια P2P είναι μια μορφή διαδικτυακού δανεισμού όπου οι ιδιώτες μπορούν να δανείζουν χρήματα απευθείας σε δανειολήπτες, συνήθως μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Τα δάνεια αυτά είναι σχετικά μικρά, κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες δολάρια, και χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια.

Οι δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση για αυτά τα δάνεια και μεμονωμένοι επενδυτές όπως εγώ μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτά τα δάνεια με αντάλλαγμα πληρωμές τόκων.

😁 Πλεονεκτήματα:
 • Διαφοροποίηση: Τα μικροδάνεια P2P σου προσφέρουν την ευκαιρία να διαφοροποιήσεις το επενδυτικό σου χαρτοφυλάκιο. Μπορείς να κατανείμεις την επένδυσή σου σε πολλαπλά δάνεια για να μειώσεις τον κίνδυνο.
 • Προσβασιμότητα: Είναι σχετικά εύκολο να ξεκινήσεις και δεν χρειάζεσαι μεγάλο κεφάλαιο.
 • Υψηλότερες αποδόσεις: Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, τα μικροδάνεια P2P προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.
🤔 Μειονεκτήματα:
 • Κίνδυνος: Υπάρχει ο κίνδυνος να αθετήσουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες για τους επενδυτές.
 • Έλλειψη ρευστότητας: Τα χρήματά σου είναι δεσμευμένα μέχρι τη λήξη της διάρκειας του δανείου.
 • Περιορισμένη ρύθμιση: Οι πλατφόρμες δανεισμού P2P μπορεί να έχουν διαφορετικό βαθμό ρύθμισης, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξεις μια αξιόπιστη πλατφόρμα.

Πως να ξεκινήσεις

Η μόναδική πλατφόρμα που έχω δοκιμάσει και που εξακολουθώ μέχρι σήμερα να επενδύω χρήματα είναι η Mintos. H Mintos φέρνει κάτω απο την “ομπρελλα” της διάφορες εταιρείες που προσφέρουν μικροδάνεια. Έτσι, δίνει τη δυνατότα στους επενδυτές να έχουν προσβαση σε ολα αυτά τα μικροδάνεια μέσω της πλατφόρμας της.

Προσωπικά συστήνω τη Mintos για να ξεκινήσεις να επενδύεις σε δάνεια P2P για διάφορους λόγους:

 • Διαφορετικές επιλογές δανείων: Mintos προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τύπων δανείων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών δανείων, δανείων αυτοκινήτου και άλλων. Αυτή η ποικιλομορφία σου επιτρέπει να επενδύσεις σε δάνεια βαση αυτών των κριτηρίων.
 • Λειτουργία αυτόματης επένδυσης: Η Mintos παρέχει μια λειτουργία αυτόματης επένδυσης που σε βοηθά να αυτοματοποιήσεις τις επενδύσεις σου με βάση τα κριτήριά σου, καθιστώντας την φιλική προς τους αρχάριους.
 • Δευτερογενής αγορά: Η Mintos διαθέτει επίσης μια δευτερογενή αγορά όπου μπορείτε να πουλήσεις τα δάνειά σου εάν χρειάζεσαι ρευστότητα πριν από τη λήξη της διάρκειας του δανείου.
 • Διαφάνεια: Η Mintos παρέχει εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τους φορείς χορήγησης δανείων και το ιστορικό τους, βοηθώντας σας να λαμβάνετε τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις.
 • Buy back program: Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας δανειολήπτης αθετήσει την πληρωμή ενός δανείου, ο δανειοδότης το επαναγοράζει, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους επενδυτές.
 • Σχεδόν 10 χρόνια εμπειρίας: Η Mintos ειναι Online απο το 2015 στον τομέα των δανείων P2P, αποδεικνύοντας σταθερότητα και αξιοπιστία.
 • Εφαρμογή για κινητά: Η Mintos παρέχει και εφαρμογή για το κινητο για να βλέπεις τις επενδύσεις σου οπου και αν βρίσκεσαι.
Μεση χρονιαία απόδοση των αυτοματοποιημένων επενδυτικών σχεδίων της Mintos

Σε γενικές γραμμές, η επενδυση σε μικροδανεια – ειδικά μέσω της Mintos – είναι μια μέθοδος που απαιτεί χαμηλό κεφάλαιο για να ξεκινήσεις, ειναι σχετικά ασφαλής μέθοδος και προσφέρει ψηλές αποδόσεις.

2. Αμοιβαία Κεφάλαια

 • Προσβασιμότητα: Εύκολη
 • Ρίσκο: Χαμηλό
 • Απόδοση (APY): 5% – 15%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Χαμηλό

Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένας εύκολος τρόπος για να επενδύσεις τα χρήματά σου. Φαντάσου ότι εσύ και μια ομάδα φίλων σου αποφασίζετε να συγκεντρώσετε τα χρήματά σας για να αγοράσετε μια ποικιλία επενδύσεων, όπως μετοχές, ομόλογα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Κάθε άτομο στην ομάδα κατέχει μερίδιο αυτής της κοινής επενδυτικής δεξαμενής, και η αξία των μεριδίων τους ανεβαίνει ή μειώνεται ανάλογα με το πόσο καλά αποδίδουν οι επενδύσεις.

Τι ειναι τα αμοιβαία Κεφάλαια;

Τα αμοιβαία κεφάλαια συγκεντρώνουν χρήματα από πολλούς επενδυτές όπως εσείς που θέλουν να αυξήσουν τον πλούτο τους.

Αυτά τα κεφάλαια διαχειρίζονται από έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις για λογαριασμό όλων των επενδυτών. Αυτοί οι ειδικοί έχουν ως στόχο να κάνουν τα χρήματά σας να αυξάνονται επιλέγοντας το σωστό μείγμα επενδύσεων.

Τα αμοιβαία κεφάλαια μοιράζουν τα χρήματά των επενδυτών σε ένα ευρύ φάσμα ” προιόντων”. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος κατανέμεται, σε αντίθεση με το να επενδύσεις όλα τα λεφτά σου σε μία μόνο μετοχή ή κατηγορία.

Υπάρχουν διάφορα είδη αμοιβαίων κεφαλαίων, το καθένα με το δικό του προφίλ κινδύνου και απόδοσης. Για παράδειγμα, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν σε μετοχές, ενώ τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια επικεντρώνονται σε ομόλογα.

Για παράδειγμα, ο S&P 500 είναι ένας γνωστός δείκτης που περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Αν επενδύσεις σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη S&P 500, ουσιαστικά επενδύεις σε αυτές τις 500 εταιρείες όλες μαζί.

Το ωραίο είναι ότι τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών είναι συνήθως χαμηλού κόστους και εύκολα στην κατανόηση. Δεν τα διαχειρίζεται κάποιος που προσπαθεί να διαλέξει τις καλύτερες μετοχές. Αντιθέτως, απλώς ακολουθούν τον δείκτη, οπότε όταν ο δείκτης ανεβαίνει, η επένδυσή σου ανεβαίνει, και όταν πέφτει, η επένδυσή σου πέφτει.

Είναι μια καλή επιλογή για τους νέους επενδυτές, επειδή είναι απλή και μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλέστερο τρόπο για να ξεκινήσεις στο χρηματιστήριο. Είναι σαν να βουτάς τα δάχτυλα των ποδιών σου στο νερό πριν “βυθιστείς” σε πιο περίπλοκα πράγματα.

Πως να ξεκινήσεις

Μπορείς να ξεκινήσεις να επενδύεις σε αμοιβαία κεφάλαια μέσω της Revolut. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή.

Πρώτον, κατέβασε την εφαρμογή της Revolut και δημιούργησε τον λογαριασμό σου. Μόλις κανονισεις ολα τα KYC (Know your customer) που χρειάζεται, θα αποκτήσεις πρόσβαση στις επενδυτικές λειτουργίες της Revolut.

Η Revolut ξεχωρίζει λόγω της συνεργασίας της με τον όμιλο Fidelity (πολύ γνωστός στην παγκομσια επενδυτική πιάτσα), και προσφέρει πρόσβαση σε μια σειρά αμοιβαίων κεφαλαίων της Fidelity απευθείας από την εφαρμογή. Αυτό, απλοποιεί παρα πολύ τη διαδικασία πένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια.

Μπορείς να ξεκινήσεις να επενδύεις με μόνο 10 ευρώ με ετήσια ποσοστιαία απόδοση (APY) που ξεκινά από 3,03%. Αυτό σημαίνει ότι μια επένδυση 10.000 ευρώ θα σου αποφέρει κέρδη περίπου 300 ευρώ το χρόνο.

3. Επένδυσε σε ETFs

 • Προσβασιμότητα: Εύκολη
 • Ρίσκο: Χαμηλό
 • Απόδοση (APY): 5% – 15%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Χαμηλό

Τα ETFs, ή Exchange-Traded Funds, είναι σαν επενδυτικά πακέτα. Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε έναν μπουφέ και αντί να διαλέξεις μόνο ένα πιάτο, μπορείς να πάρεις ένα πιάτο με ένα μείγμα διαφορετικών φαγητών.

Λοιπόν, τα ETF κάνουν κάτι παρόμοιο με τις μετοχές ή τα ομόλογα. “Πακετάρουν” μια ομάδα από αυτά μαζί σε μια επενδυτική επιλογή.

Έτσι, όταν επενδύεις σε ένα ETF, μοιράζεις τα χρήματά σου σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου και να σου δώσει ένα πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Επιπλέον, μπορείς να αγοράζεις και να πουλάς μερίδια ETF στο χρηματιστήριο, γεγονός που τα καθιστά αρκετά βολικά για απλούς επενδυτές.

Πως να ξεκινήσεις

Αν θέλεις να επενδύσεις σε ETFs, ξεκίνα με την Freedom24 ή την Degiro. Πρόκειται για αξιόπιστες πλατφόρμες για την αγορά και τη διαχείριση των επενδύσεών σου σε ETF. Απλά εγγράψου, κατέθεσε τα χρήματά σου, αναζήτησε ETFs και άρχισε να επενδύεις.

4. Επένδυσε σε REITs

 • Προσβασιμότητα: Εύκολη
 • Ρίσκο: Χαμηλό
 • Απόδοση (APY): 4% – 10%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Χαμηλό

Σκέψου ότι θέλεις να επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά δεν έχεις τα χρήματα για να αγοράσεις ένα ολόκληρο κτίριο. Τα Real Estate Investment Trusts, ή REITs, είναι ένας τρόπος για να επενδύσεις σε ακίνητα μαζί με μια ομάδα ανθρώπων. Όταν αγοράζεις μετοχές ενός REIT, στην πραγματικότητα επενδύεις σε μια μεγάλη ομάδα ακινήτων, όπως πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα ή χώρους γραφείων.

Το ωραίο είναι ότι οι REIT υποχρεούνται από το νόμο να καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα ενοίκια στους επενδυτές τους. Έτσι, όταν κατέχεις μετοχές σε ένα REIT, μπορείς να λάβεις μερίδιο από αυτό το εισόδημα (από ενοίκια) με τη μορφή μερισμάτων. Είναι κάτι σαν να εισπράττεις ενοίκιο χωρίς να είσαι ιδιοκτήτης.

Επίσης, τα REITs συνήθως διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, οπότε μπορείς εύκολα να τα αγοράζεις και να τα πουλάς – όπως και τις κανονικές μετοχές. Αυτό κάνει απλούστερη την επένδυση σε ακίνητα. Δεν χρειάζεσαι ενα κάρο χρήματα ή να ασχολείσαι με το real estate για να ξεκινήσεις.

Απλώς έχε υποψη σου οτι, η αξία του REIT – αφου οπως ειπαμε διαπραγματευεται και στο χρηματιστήριο – , μπορεί να πάει πάνω η κάτω. Φυσικά υπάρχουν και REIT που δεν διαπραγματευεται η τιμή τους στο χρηματιστήριο, αλλα αυτο θα το αφήσω για άλλο άρθρο.

Περαν αυτού όμως, είναι ένας τρόπος για να μπεις στο παιχνίδι των ακινήτων χωρίς να κατέχεις ένα ολόκληρο κτίριο μόνος σου.

Πως να ξεκινήσεις

Μπορείς να επενδύσεις σε REITs μέσω της πλατφόρμας Crowdbase. Άνοιξε λογαριασμό και ερέυνα τις επενδυτικές ευκαιρείες που υπάρχουν.

5. Επένδυσε σε online properties

 • Προσβασιμότητα: Μέτρια
 • Ρίσκο: Μέτριο
 • Απόδοση (APY): 3% – 5%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Ψηλό

Μια απο τις καλυτερες επενδύσεις στο διαδικτυο ειναι η αγορά περιουσιακών στοιχείων που ήδη παράγουν χρήματα. Για παράδειγμα, ένα μπλογκ ή ενα YouTube channel που βγάζεις λεφτά απο διαφημίσεις.

Για παράδειγμα, εάν μια ιστοσελίδα βγάζεις 100 ευρώ το μήνα απο διάφορες μεθόδους και την αγοράσεις για 1000 ευρώ, θα κερδίσεις τα λεφτά σου πίσω σε 10 – 12 μήνες και μετά θα συνεχίζει να σου παράγει κέρδος.

Μη σου πώ ότι, αμα αφιερώσεις λίγο χρόνο πάνω της κτίζοντας backlinks ή βάζοντας μέσα περισσότερο περιεχόμενο τα έσοδα σου πιθανών να αυξηθουν με αποτέλεσμα να αποσβέσεις την επένδυση σου γρηγορότερα.

Αυτό μπορεί να γίνει και με ένα YouTube channel ή οποιοδήποτε online εργαλέιο βγάζει χρήματα.

Πως να ξεκινήσεις

Μπορείς να ξεκινήσεις με αυτή τη μέθοδο επένδυσης πηγαίνοντας στο Flippa, έναν ιστότοπο όπου μπορείς να βρεις online “ακίνητα” όπως ιστότοπους και κανάλια YouTube προς πώληση.

Είναι σαν να αγοράζεις μια υπάρχουσα διαδικτυακή επιχείρηση που ήδη βγάζει χρήματα, και στη συνέχεια μπορείς να την κάνεις πιο κερδοφόρα, προβάλλοντας διαφημίσεις ή πουλώντας προϊόντα που σχετίζονται με το θέμα της.

Είναι ένας τρόπος να επενδύσεις στον διαδικτυακό κόσμο χωρίς να ξεκινήσεις από το μηδέν.

6. Cryptocurrency staking

 • Προσβασιμότητα: Μέτρια
 • Ρίσκο: Χαμηλό
 • Απόδοση (APY): 3% – 10%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Ψηλό

Το staking κρυπτονομισμάτων είναι μια διαδικασία κατά την οποία “κλειδώνεις” τα κρυπτονόμισμά σου (το “ποντάρισμά” τους) για υποστηρίξεις την ασφάλεια και τη λειτουργία ενός δικτύου blockchain.

Όταν κάποιος “κλειδώνει” τα κρυπτονομισματα του, ουσιαστικά βοηθά στην ασφάλεια του δικτύου και στην επικύρωση των συναλλαγών που γίνονται σε αυτό. Αυτό γίνεται μέσω ενός “μηχανισμού συναίνεσης” που ονομάζεται Proof of Stake.

Για να μάθεις περισσότερα για το Proof of Stake και πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος, μπορείς να δείς αυτο το βίντεο. Δεν ειναι και το πιο καλό, αλλα ειναι το μόνο στα Ελληνικά.

Πως να ξεκινήσεις

Πρώτα θα πρέπει να αγοράσεις ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιεί proof of stake. Δεν προσφέρουν όλα τα κρυπτονομίσματα αυτη τη δυνατοτητα. Μερικές καλές επιλογές είναι το Ethereum, το Cardano, το Tezos, το Cosmos και το Solana.

Αυτα μπορείς να τα αγοράσεις απο το Exodus Wallet που ειναι απο τα καλύτερα και ποιό ασφαλεστερα κατα τη γνώμη μου.

Το Exodus Wallet σε αφηνει να αγοράσεις τα παραπάνω κρυπτονομισματα με κάρτα και να τα κάνεις staking με το πάτημα ενός κουμπιού.

7. Γίνε Crypto Miner

 • Προσβασιμότητα: Δύσκολη
 • Ρίσκο: Χαμηλό
 • Απόδοση (APY): –
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Μέτριο

Επενδύοντας στην εξόρυξη Bitcoin είναι σαν να γίνεσαι μέλος μιας ειδικής ομάδας που βοηθάει στην παραγωγή περισσότερων Bitcoins.

Για να ξεκινήσεις, χρειάζεσαι έναν υπολογιστή με καλή ισχύ και μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκαταστήσεις ένα ειδικό λογισμικό για την εξόρυξη. Αυτό το λογισμικό βοηθά τον υπολογιστή σου να λύνει μαθηματικά προβλήματα και όταν λύνει ένα πρόβλημα, σε ανταμείβει με νέα Bitcoins.

Μόλις τα εγκαταστήσεις όλα, μπορείς να ξεκινήσεις την εξόρυξη. Ο υπολογιστής σου θα ενταχθεί σε μια μεγάλη ομάδα άλλων miners και μαζί θα εργαστείτε για να λύσετε αυτά τα μαθηματικά προβλήματα. Όταν ένας από εσάς το λύνει, η ομάδα παίρνει μερικά νέα Bitcoins και εσύ παίρνεις το μερίδιό σου ανάλογα με το πόσο έχεις συνεισφέρει.

Αυτή είναι η βασική ιδέα.

Όμως, η εξόρυξη Bitcoin στις μέρες μας, απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, όπως πανίσχυρες μηχανές υπολογιστών που ονομάζονται ASIC miners. Αυτές οι μηχανές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στην επίλυση των μαθηματικών προβλημάτων σε σύγκριση με τους κανονικούς υπολογιστές – επειδή έχουν κατασκευαστεί για να κάνουν μονο αυτό – τιποτα αλλο.

Τα μηχανήματα αυτά είναι πολύ ακριβά, κυμαίνονται από 1000 ευρω μέχρι και 20 χιλιάδες ευρώ – αναλογα με τη δύναμη εξορυξης τους – και καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος της εξόρυξης εξαρτάται επίσης από την τοποθεσία σου και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ορισμένα μέρη έχουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που μπορεί να κάνει την εξόρυξη πιο κερδοφόρα. Ωστόσο, χωρίς εξειδικευμένο υλικό και πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να είναι δύσκολο να βγει κέρδος.

Θα χρειαστείς επίσης άτομα που να γνωρίζουν πώς να εγκαταστήσουν τα πράγματα. Γιαυ’το, αυτη η μέθοδος δέν είναι πολύ δημοφιλης.

Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο… Θα καταλήξεις να βγάζεις Bitcoin παθητικά και με την επικείμενη ανατίμηση της τιμής (κάπου γύρω στο 2025 πιστεύω) θα βγάλεις ένα γερό κέρδος απο την αρχική σου επένδυση).

8. Επένδυσε σε Crowdfunding Real Estate

 • Προσβασιμότητα: Δύσκολη
 • Ρίσκο: Χαμηλό
 • Απόδοση (APY): 3% – 5%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Χαμηλό

Μια άλλη δημοφιλής και εύκολη ως προς το να ξεκινήσεις επενδυτική μέθοδος είναι η επένδυση σε ακίνητα μέσω πλατφορμών crowdfunding.

Με μόλις 100 ευρώ, μπορείς να αρχίσεις να επενδύεις σε ακίνητα σε όλο το κόσμο.

Το crowdfunding ακινήτων είναι μια απλή διαδικασία όπου τα έργα ακινήτων καταχωρoύνται σε ειδικές ιστοσελίδες. Τα έργα αυτά εξετάζονται προσεκτικά από τους ειδικούς των ιστοσελίδων για να διασφαλιστεί η νομιμότητά τους και ότι αυτοι που θα πάρουν τα χρήματα ειναι αληθινοι επιχειρηματίες και όχι απατεώνες.

Επενδυτές από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν οποιοδήποτε ποσό τους βολεύει για να στηρίξουν αυτά τα έργα.

Ουσιαστικά, είναι σαν να δίδονται crowdfunded δάνεια σε εταιρείες στον τομέα των ακινήτων. Οι πιθανές αποδόσεις είναι αρκετά ελκυστικές, συνήθως με μέσο όρο γύρω στο 10-15%.

Αυτή η μέθοδος σού επιτρέπει να βουτήξεις τα δάχτυλα σου στην αγορά ακινήτων χωρίς να χρειάζεται να επενδύσεις ένα σημαντικό αρχικό ποσό.

Πως να ξεκινήσεις

Για να ξεκινήσεις,πηγαινε στο Crowdestate, φτιάξε λογαριασμό και άρχισε να μελετάς τη πλατφόρμα και τα ακίνητα που υπάρχουν διαθέσιμα για επένδυση.

9. Επένδυσε σε μετοχές που πληρώνουν μερίσματα

 • Προσβασιμότητα: Εύκολη
 • Ρίσκο: Χαμηλό
 • Απόδοση (APY): 3% – 5%+
 • Απταιτούμενο Κεφάλαιο: Χαμηλό

Οι μετοχές που πληρώνουν μερίσματα είναι μετοχές εταιριών που αποφασίζουν να μοιράσουν ένα μέρος των κερδών τους στους μετόχους τους. Τα μερίσματα αποτελούν έναν τρόπο για τους επενδυτές να λαμβάνουν επιπλέον παθητικό εισόδημα από τις επενδύσεις τους.

Μερικές μετοχές που πληρώνουν μερίσματα ειναι η μετοχές της Coca Cola, της General Mills, της Exxon Mobil κτλ. Αμα το ψαξεις, θα δείς οτι υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες που πληρώνουν μερισματα στους μετόχους και καποιες απο αυτές πληρώνουν μερίσματα κάθε χρόνο για πάνω απο 100 χρόνια.

Πως να ξεκινήσεις

 1. Άνοιξε λογαριασμό στπ Degiro: Θα χρειαστεις έναν λογαριασμό σε μια χρηματιστική εταιρεία ή σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα επενδύσεων οπως το Degiro.
 2. Καθορίσε τον προϋπολογισμό σου: Καθόρισε πόσα χρήματα είσαι έτοιμος να επενδύσεις σε μετοχές. Είναι σημαντικό να έχεις έναν σαφή σχεδιασμό για τον προϋπολογισμό σου.
 3. Επέλεξε μετοχές: Ψαξε για εταιρίες που πληρώνουν μερίσματα και που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να ψάξεις τις αποδόσεις των μετοχών, την ιστορία τους και τις προοπτικές τους.

Τελικά Σχόλια

Για να ξεκινήσεις να επενδύεις για ένα καλύτερο μέλλον, δεν χρειαζεσαι τρελλά χρήματα. Χρειάζεσαι πειθαρχέια και συνέπεια. Ακόμα και με λίγα χρήματα κάθε μήνα, μπορείς να αποκτήσεις μια καλή περιουσία μετά απο κάποια χρόνια.

Δές Επίσης👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *