Sharing is caring!

Σε αυτό το άρθρο θα σου εξηγήσω δύο βασικές έννοιες του διαδικτυακού μάρκετινγκ: το SEO και το SEM.

Η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) βοηθά να γίνει η ιστοσελίδα μου πιο ορατή στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Έτσι, όταν κάποιος ψάχνει συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, η σελίδα σου εμφανίζεται πιο εύκολα και ψηλότερα στα αποτελέσματα.

Από την άλλη, το SEM (Μάρκετινγκ Μηχανών Αναζήτησης) χρησιμοποιεί πληρωμένες διαφημίσεις, όπως το PPC (πληρωμή ανά κλικ), για να εμφανίσει άμεσα την ιστοσελίδα σου στις μηχανές αναζήτησης. Ενώ το SEO σε βοηθά να χτίσεις σταθερή επισκεψιμότητα με το πέρασμα του χρόνου, το PPC σου φέρνει γρήγορα επισκέπτες.

Ο συνδυασμός και των δύο τεχνικών είναι ο ιδανικότερος για να αναπτύξεις την επιχείρησή σου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το άρθρο θα σου εξηγήσω τις διαφορές μεταξύ SEO και SEM και πώς μπορείς να τις αξιοποιήσεις για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σου.

SEO vs SEM: Βασικές διαφορές

Για να καταλάβεις καλύτερα τη διαφορά ανάμεσα στο SEO και το SEM, σου παρουσιάζω έναν απλό αλλά περιεκτικό πίνακα σύγκρισης:

SEO (Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης)SEM (Μάρκετινγκ Μηχανών Αναζήτησης)
Τι είναιΕίναι ο τρόπος που βελτιώνεις την ιστοσελίδα σου ώστε να εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης και να αυξάνεις την οργανική επισκεψιμότητα.Είναι μια ψηφιακή στρατηγική μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί πληρωμένες διαφημίσεις για να κάνει πιο ορατή την ιστοσελίδα σου.
Πόσο κοστίζειΜακροπρόθεσμα είναι πιο οικονομικό, αλλά χρειάζεται να επενδύσεις παρα πολύ χρόνο και προσπάθεια.Μπορεί να κοστίσει αρκετά, αφού πληρώνεις για διαφημιστικό χώρο. Το κόστος εξαρτάται από τον ανταγωνισμό.
Πόσο φαίνεταιΒελτιώνει σταδιακά την εμφάνιση της σελίδας σου στα οργανικά αποτελέσματα. Θέλει υπομονή για να δεις αποτελέσματα.Η σελίδα σου εμφανίζεται αμέσως στην κορυφή των αποτελεσμάτων, αρκεί να πληρώνεις.
Πόσο διαρκείΕίναι μακροπρόθεσμη λύση. Όταν πετύχεις καλή κατάταξη, μπορείς να τη διατηρήσεις για καιρό.Είναι προσωρινή λύση. Η προβολή σταματά μόλις σταματήσεις να πληρώνεις.
Πώς γίνεταιΧρησιμοποιείς λέξεις-κλειδιά, γράφεις καλό περιεχόμενο, χτίζεις συνδέσμους κλπ.Στήνεις διαφημίσεις PPC (πληρωμή ανά κλικ), ερευνάς λέξεις-κλειδιά, γράφεις διαφημιστικά κείμενα κλπ.
Τι πετυχαίνειςΧτίζεις σιγά-σιγά την αξιοπιστία σου και την εμπιστοσύνη του κοινού.Φέρνεις γρήγορα επισκέπτες, αλλά ίσως δεν κερδίζεις την ίδια εμπιστοσύνη.

Τι είναι το SEO;

Το SEO, ή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης – οπως μεταφραζεται στα Ελληνικά – είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας ώστε να κατατάσσεται υψηλότερα στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης – γνωστές και ως SERPs.

Ο πρωταρχικός στόχος του SEO είναι η αύξηση της οργανικής (μη πληρωμένης ) επισκεψιμότητας σε έναν ιστότοπο, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό τόσο για τις μηχανές αναζήτησης όσο και για τους χρήστες. Όσο μεγαλύτερη είναι η επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σου, τόσο περισσότερα θα ειναι τα leads και οι πωλήσεις σου.

Το SEO, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τεχνικών προσαρμογών, δημιουργίας περιεχομένου, backlinks και στρατηγικού σχεδιασμού.

Η διαδικασία SEO / PavlosGiorkas.com

Το SEO θεωρείται “καλύτερο από το SEM” επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κλικ στα οργανικά αποτελέσματα και όχι στις διαφημίσεις. Τείνουν επίσης να “εμπιστεύονται” περισσότερο κάτι που φαίνεται οργανικό, παρά μια διαφήμιση. Έτσι, εστιάζοντας στο SEO, προετοιμάζετε τον εαυτό σας για μακροπρόθεσμη επιτυχία χωρίς το συνεχές κόστος της διαφήμισης.

Βασικά συστατικά του SEO

Αν θέλεις η ιστοσελίδα σου να εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το SEO.

  • Έρευνα λέξεων-κλειδιών: Η αρχή γίνεται με την έρευνα λέξεων-κλειδιών. Αυτό σημαίνει ότι ψάχνεις να βρεις ποιες λέξεις ή φράσεις ψάχνει ο κόσμος που θέλεις να προσεγγίσεις. Μόλις τις εντοπίσεις, προσαρμόζεις το περιεχόμενό σου για να «μιλάει» σε αυτές.
  • On-page SEO: Το on-page SEO είναι η φάση που προσέχεις το περιεχόμενό σου. Θέλεις να είναι ποιοτικό και να ταιριάζει απόλυτα με τις λέξεις-κλειδιά που βρήκες πριν. Όταν κάποιος μπει στη σελίδα σου, πρέπει να βρίσκει αυτό που ψάχνει χωρίς να χάνει χρόνο.
  • SEO εκτός σελίδας: Το SEO εκτός σελίδας ή off-page seo, έχει να κάνει με ό,τι κάνεις έξω από την ιστοσελίδα σου για να την προωθήσεις. Παράδειγμα; Να πάρεις backlinks, δηλαδή συνδέσμους από άλλες ιστοσελίδες. Αυτοί οι σύνδεσμοι λειτουργούν σαν συστάσεις: όσο πιο πολλές και καλές «συστάσεις» έχεις, τόσο πιο αξιόπιστος φαίνεσαι στις μηχανές αναζήτησης.
  • Τεχνικό SEO: Εδώ μπαίνουμε στα πιο τεχνικά. Το τεχνικό SEO αφορά την «υποδομή» της ιστοσελίδας σου. Χρειάζεται να είναι γρήγορη, χωρίς σφάλματα και να βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να διαβάζουν το περιεχόμενό σου εύκολα. Αν δεν το κατέχεις, μπορεί να χρειαστείς τη βοήθεια προγραμματιστή.
  • Δημιουργία περιεχομένου: Το περιεχόμενο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Όσο πιο συχνά ανεβάζεις ποιοτικό και φρέσκο περιεχόμενο, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να εμφανίζεσαι στα αποτελέσματα αναζήτησης. Σκέψου το έτσι: αν έχεις 10 σελίδες, έχεις 10 «εισιτήρια» για να σε βρουν. Αν έχεις 500 σελίδες, πολλαπλασιάζεις τις ευκαιρίες σου!

Με λίγα λόγια, το SEO είναι ένα σύνολο από βήματα που χρειάζονται υπομονή, αλλά μπορούν να φέρουν πολύ καλά αποτελέσματα. Αν το οργανώσεις σωστά, θα δεις τη διαφορά.

Πόσο κοστίζει το SEO;

Η αλήθεια είναι πως το SEO μπορεί είτε να σου φάει αρκετό χρόνο είτε να σου κοστίσει αρκετά χρήματα, ανάλογα με το πώς θα το προσεγγίσεις.

Επιτρέψτε μου να εξηγηθώ:

Έρευνα λέξεων-κλειδιών

Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να κάνεις έρευνα για λέξεις-κλειδιά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να βρεις τις σωστές λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις. Συνήθως, αυτή η διαδικασία μπορεί να σου πάρει γύρω στις 2 ώρες.

Αν θέλεις βοήθεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία έρευνας λέξεων-κλειδιών που κοστίζουν από 20 έως 80 δολάρια το μήνα. Εναλλακτικά, μπορείς να αναθέσεις τη δουλειά σε κάποιον freelancer στο Fiverr, με κόστος που κυμαίνεται από 5 έως 25 δολάρια.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η έρευνα λέξεων-κλειδιών; Αν γράφεις άρθρα που δεν εμφανίζονται ποτέ στις αναζητήσεις, πιθανότατα θα απογοητευτείς και μπορεί να εγκαταλείψεις την προσπάθεια.

Δημιουργία περιεχομένου

Αφού βρεις τις λέξεις-κλειδιά, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσεις περιεχόμενο γύρω από αυτές. Εδώ έχεις τρεις επιλογές:

  1. Να γράψεις μόνος σου: Αν έχεις χρόνο, μπορείς να ερευνήσεις τον ανταγωνισμό, να καταλάβεις τι ψάχνει το κοινό σου και να γράψεις ένα άρθρο που απαντά στις ερωτήσεις τους. Αυτό μπορεί να σου πάρει από 4 έως 6 ώρες.
  2. Να χρησιμοποιήσεις εργαλεία AI: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο Koala Writer, για να επιταχύνεις τη διαδικασία. Αλλά ακόμα και τότε, θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 ώρες για να βελτιώσεις και να μορφοποιήσεις το περιεχόμενο, ειδικά αν θες να έχει καλές πιθανότητες να εμφανιστεί ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.
  3. Να το αναθέσεις σε άλλους: Αν δεν έχεις χρόνο, μπορείς να αναθέσεις τη συγγραφή σε κάποιον freelancer. Οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 100 δολάρια ανά άρθρο. Φυσικά, αν τους αναθέσεις και τη δημοσίευση και τη μορφοποίηση του περιεχομένου, το κόστος ανεβαίνει.

Το SEO έχει κόστος, αλλά αν γίνει σωστά, μπορεί να σου φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που αξίζουν την επένδυση.

Backlinks

Μην ξεχνάς τα backlinks. Όσο κι αν αλλάζουν οι κανόνες του SEO, τα backlinks παραμένουν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την κατάταξη. Αν ακούσεις κάποιον να λέει ότι δεν έχουν σημασία, καλύτερα να τον αγνοήσεις.

Έχεις τρεις επιλογές για να αποκτήσεις backlinks:

  1. Περιμένεις να έρθουν φυσικά: Αυτό σημαίνει ότι ελπίζεις κάποιος να βρει το περιεχόμενό σου τόσο καλό, που να θέλει να το συνδέσει στη δική του σελίδα. Σπάνιο, αλλά όχι αδύνατο. Προσωπικά, δεν το συστήνω.
  2. Τα φτιάχνεις μόνος σου: Εδώ χρειάζεται να πάρεις πρωτοβουλία. Ψάχνεις ιστοσελίδες σχετικές με το περιεχόμενό σου, επικοινωνείς με τους διαχειριστές τους, προτείνεις ενα guest post (φιλοξενούμενο άρθρο), γράφεις το περιεχόμενο και το στέλνεις. Αν σου κάτσει και δεν χρειαστεί να πληρώσεις, τότε καλός. Το μόνο που σου κοστίσει είναι χρόνος. Αν όμως ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας θέλει χρήματα, τότε θα πρέπει να πληρώσεις.
  3. Αναθέτεις τη δουλειά σε άλλους: Αν δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς, μπορείς να πληρώσεις κάποιον να το κάνει για σένα. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα ξοδέψεις χρήματα, αλλά ίσως αξίζει αν θέλεις πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Το θέμα με τα backlinks είναι πως χρειάζονται στρατηγική και συνέπεια. Αν τα κάνεις σωστά, θα δεις τη σελίδα σου να ανεβαίνει.

Εντωμεταξύ, αν ψάχνεις για backlinks, επικοινωνήσε μαζί μου. Μπορώ να σε βοηθήσω.

On-Page SEO και Τεχνικό SEO

Ας μιλήσουμε λίγο για το on-page SEO. Θυμάσαι το περιεχόμενο που ανέβασες; Ε, δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να βελτιώσεις τις εικόνες, τα μεταδεδομένα και γενικά τη δομή της σελίδας σου. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, θα χρειαστείς χρόνο ή, αν το δώσεις σε επαγγελματίες, θα χρειαστείς χρήματα.

Το ίδιο ισχύει και για το τεχνικό SEO. Θέματα όπως η ταχύτητα της σελίδας, η σωστή δομή του ιστότοπου, και τα σφάλματα χρειάζονται προσοχή.

Εδώ έχεις δύο επιλογές:

  • Να το κάνεις μόνος σου: Θα σου πάρει πολλές ώρες, αλλά δεν θα σου κοστίσει τίποτα σε χρήματα.
  • Να το αναθέσεις σε τρίτους: Θα χρειαστεί να πληρώσεις κάποιον ειδικό για να το κάνει για εσένα.

Αναλυτικός Πίνακας Εργασιών SEO

Εργασία SEOΧρόνοςΚόστος (σε χρήματα)
Έρευνα λέξεων-κλειδιών2 ώρες$20 – $80/μήνα (εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών)
Δημιουργία περιεχομένου2 ώρες ανά ανάρτηση (με εργαλείο AI)$25/μήνα (εργαλείο AI)
Δημοσίευση & Styling1 ώρα$20 – $30/ώρα (εξωτερική ανάθεση)
On-Page Βελτιστοποίηση30 λεπτά ανά σελίδα$10 – $15 (με βάση $20 – $30/ώρα)
Χτίσιμο Backlinks4 ώρες ανά backlink (περιλαμβάνει έρευνα, προσέγγιση, δημιουργία περιεχομένου)$50 – $500 ανά backlink ή έως $2.500 για backlinks από μεγάλες δημοσιεύσεις

Το SEO μπορεί να σου κοστίσει είτε χρόνο είτε χρήμα, ανάλογα με τις επιλογές σου. Όμως, αν επενδύσεις σωστά, μπορεί να σου φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που αξίζουν τον κόπο.

Τι είναι το SEM & PPC;

Λοιπόν, ας δούμε τι παίζει με το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης, ή αλλιώς SEM (Search Engine Marketing) και πώς συγκρίνεται με το SEO.

Το SEM είναι ένας τρόπος να προωθήσεις την ιστοσελίδα ή τις υπηρεσίες σου στα αποτελέσματα αναζήτησης (SERPs) χρησιμοποιώντας πληρωμένες διαφημίσεις αντί να περιμένεις να καταταγείς οργανικά. Αυτές οι πληρωμένες διαφημίσεις ονομάζονται Pay Per Click ή PPC για συντομία. Λέγονται έτσι γιατί πληρώνεις για κάθε κλικ που επιστρέφει στον ιστότοπό σου.

Όταν χρησιμοποιείς μια μηχανή αναζήτησης, τα αποτελέσματα που βλέπεις στην κορυφή είναι συχνά πληρωμένες διαφημίσεις. Αυτό είναι το SEM σε δράση.

Απεικόνιση των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο Google / PavlosGiorkas.com

Άκου πώς λειτουργεί:

  • Πρώτον, αποφασίζεις ποιον θέλεις να προσεγγίσεις. Ποιο ειναι το target group σου; Με το SEM, μπορείς να είσαι πολύ συγκεκριμένος όσον αφορά το κοινό σου. Για παράδειγμα, αν πουλάς εξοπλισμό πεζοπορίας, μπορείς να στοχεύσεις άτομα που ψάχνουν ενεργά για εξοπλισμό πεζοπορίας στο διαδίκτυο. Μάλιστα, μπορείς να στοχεύσεις τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί “εξοπλισμός πεζοπορίας + [πόλη ή χώρα στην οποία αποστέλλεις]”.
  • Μετά, χρησιμοποιώντας SEM, μπορείς να συνδεθείς με πιθανούς πελάτες ακριβώς τη στιγμή που ψάχνουν αυτό που προσφέρεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι μπορείς να τραβήξεις την προσοχή τους όταν είναι πιο πιθανό να προβούν σε αγορά.
  • Επιπλέον, επειδή το SEM βασίζεται σε δεδομένα, μπορείς να δεις πόσο καλά αποδίδουν οι διαφημίσεις σου σε πραγματικό χρόνο. Έχεις την ελευθερία να προσαρμόζεις τη στρατηγική σου εν κινήσει, ανάλογα με το τι λειτουργεί και τι όχι. Έτσι, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αξιοποιείς στο έπακρο την επένδυσή σου.
  • Στο τέλος, αν χρησιμοποιείς αποτελεσματικά το SEM, μπορείς να πετύχεις μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως αυξημένη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σου και περισσότερες πωλήσεις. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου στο διαδίκτυο.

Βασικά σημεία του SEM

Το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης (SEM) είναι ένας δυνατός τρόπος να προωθήσεις την επιχείρησή σου στο διαδίκτυο. Για να το εκμεταλλευτείς στο έπακρο, πρέπει να καταλάβεις μερικά βασικά στοιχεία.

  • Έρευνα λέξεων-κλειδιών: Πρώτα απ’ όλα, ξεκινάς με την έρευνα λέξεων-κλειδιών (keywords). Αυτό σημαίνει να βρεις τις σωστές λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ψάξουν προϊόντα ή υπηρεσίες σαν τις δικές σου. To εργαλειο ερευνας λέξεων-κλειδιών της Google θα σου κάνει τη δουλειά σου μια χαρά. Με τη στόχευση αυτών των λέξεων-κλειδιών, μπορείς να βάλεις τις διαφημίσεις σου μπροστά στους σωστούς ανθρώπους.
  • Δημιουργία των διαφημίσεων: Μετά, προχωράς στη δημιουργία των διαφημίσεων μέσω των πλατφορμών διαφημίσεων της Google ή της Bing. Εδώ είναι που γράφεις ελκυστικό και πειστικό περιεχόμενο που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν κλικ στη διαφήμισή σου. Σήμερα, οι διαφημίσεις της Google έχουν ενσωματωμένο AI που “προτείνει” το διαφημιστικό κείμενο. Μπορείς ακόμη και να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε δωρεάν βοηθό γραφής AI.

Απλά γράψε αυτην προτροπή:

Write me an engaging Ad for my business that operates in the [hiking equipment niche]. Keyword I am targeting is [this]. Suggest 3 titles to be used together in the ad. Each title must be [30] characters. Include an engaging description with a call to action of about [90] characters.
Χρησιμοποίησα έναν από τους δωρεάν βοηθούς γραφής Ai που κυκλοφορούν εκεί έξω και πήρα αυτό.
  • Πλειοδοσία (Bidding): Μόλις ετοιμάσεις τις διαφημίσεις σου, το επόμενο βήμα είναι να διαχειριστείς τις προσφορές σου. Αυτό σημαίνει να αποφασίσεις πόσο είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις για κάθε κλικ στη διαφήμισή σου. Ο στόχος είναι να βρεις το “γλυκό” σημείο όπου θα βλέπουν οι διαφημίσεις σου πολλοί άνθρωποι χωρίς να ξοδεύεις πολλά λεφτά.
  • Παρακολούθηση επιδόσεων: Πρέπει να παρακολουθείς πώς πάνε οι διαφημίσεις σου. Αυτή είναι η φάση παρακολούθησης της απόδοσης. Κοιτάζοντας τα δεδομένα, μπορείς να δεις τι δουλεύει και τι όχι. Έτσι, μπορείς να πάρεις σωστές αποφάσεις για να προσαρμόσεις τις διαφημίσεις σου και να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με τον καιρό.

Πόσο κοστίζει το SEM;

Για να καταλάβεις πόσο θα σου κοστίσει το SEM, πρέπει να σκεφτείς μερικούς βασικούς παράγοντες.

  1. Πρώτον, πόσο ανταγωνιστικός είναι ο κλάδος σου;
  2. Δεύτερον, πόσο μεγάλη θέλεις να είναι η καμπάνια σου;
  3. Και φυσικά, με τι διαφημιστικό προϋπολογισμό δουλεύεις;

Για τις περισσότερες μικρές εταιρείες, μπορείς να περιμένεις να ξοδεύεις από 500 έως 1500 ευρώ κάθε μήνα. Αυτό καλύπτει όχι μόνο τις ίδιες τις διαφημίσεις, αλλά και τις αμοιβές του digital agency για τη διαχείριση της καμπάνιας.

Ωστόσο, αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση. Το πραγματικό κόστος μπορεί να αλλάξει αρκετά, ανάλογα με τη συγκεκριμένη αγορά σου και το πόσες άλλες εταιρείες ανταγωνίζεσαι.

Για παράδειγμα, αν είσαι σε έναν τομέα όπως η νομική ή τα χρηματοοικονομικά, μπορεί να χρειαστεί να επενδύσεις περισσότερα χρήματα για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο την καμπάνια SEM, θα πρέπει να παρακολουθείς στενά την απόδοσή της. Ελέγχοντας τακτικά τα δεδομένα και προσαρμόζοντας τη στρατηγική σου, μπορείς να διασφαλίσεις ότι έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πότε να χρησιμοποιήσεις το SEO και πότε το SEM;

Λοιπόν, πότε πρέπει να χρησιμοποιείς το SEO και πότε το SEM; Κατά τη γνώμη μου, καλό είναι να ξεκινήσεις με SEM και μετά να προχωρήσεις στο SEO.

Το να ξεκινήσεις με SEM είναι καλή ιδέα για τις περισσότερες επιχειρήσεις, γιατί μπορείς να αρχίσεις να λαμβάνεις άμεσα leads, κάτι που είναι πολύ θετικό για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σου.

Αλλά, πρέπει επίσης να επενδύσεις στο SEO. Το SEO παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο για να δείξει αποτελέσματα – μιλάμε για περίπου 6 μήνες – αλλά όταν αρχίσουν να έρχονται τα αποτελέσματα, είναι συνήθως πιο ισχυρά από το SEM.

Σύμφωνα με την HubSpot, το SEO έχει ποσοστό μετατροπής 14,6%, ενώ το SEM έχει μέσο ποσοστό μετατροπής μόλις 2,35%.

Μπορεί να σκέφτεσαι, “Αλλά το SEO δεν είναι δωρεάν;” Θεωρητικά, ναι. Χρειάζεται χρόνο και όχι χρήματα. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, δεν είμαστε όλοι μας συγγραφείς με άπειρο χρόνο για να γράφουμε περιεχόμενο βελτιστοποιημένο για SEO, να κάνουμε έρευνα λέξεων-κλειδιών, να ελέγχουμε τους ανταγωνιστές και να δημιουργούμε backlinks.

Έτσι, μπορεί να καταλήξεις να πληρώνεις κάποιον να τα κάνει όλα αυτά για σένα, κάτι που μπορεί να κοστίσει περίπου 500 δολάρια και πλέον το μήνα. Αυτό σημαίνει περίπου 6 χιλιάδες δολάρια ετησίως. Άρα, τόσο το SEO όσο και το SEM κοστίζουν χρήματα.

Για να συνοψίσω, αν θέλεις leads γρήγορα, πήγαινε με SEM. Αν είσαι blogger ή μια επιχείρηση χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό μάρκετινγκ και είσαι πρόθυμος να αφιερώσεις χρόνο και προσπάθεια για να μάθεις και να παράγεις περιεχόμενο μόνος σου και να δημιουργήσεις backlinks, τότε το SEO είναι η λύση.

Θυμήσου, δεν χρειάζεται να επιλέξεις μόνο ένα από τα δύο. Η χρήση και των δύο μπορεί να δώσει στην επιχείρησή σου το καλύτερο και από τους δύο κόσμους – γρήγορα leads από το SEM και μακροπρόθεσμα, υψηλής μετατροπής leads από το SEO.

Συμπέρασμα

Τώρα που έχεις κατανοήσει τα βασικά του SEO και του SEM, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση.

Είτε στοχεύεις στην οργανική ανάπτυξη που προσφέρει το SEO είτε στις γρήγορες επιτυχίες του SEM, να θυμάσαι ότι μια ολοκληρωμένη στρατηγική περιλαμβάνει και τα δύο.

Βυθίσου βαθύτερα, πειραματίσου με τακτικές και συνέχισε να μαθαίνεις. Το ταξίδι σου προς την κορυφή της κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης ξεκινά τώρα. Ας κάνουμε τον ιστότοπό σου όχι απλώς έναν προορισμό, αλλά τον προορισμό.



👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *