Sharing is caring!

Αν ασχολείσαι με το Ίντερνετ Μάρκετινγκ είναι αδιανόητο να μην ξέρεις τι ειναι το SEO και κάποια βασικά στοιχεία του.

Τα άρθρα θα είναι πολύ απλά γραμμένα και θα απευθύνονται  σε αρχάριους στο χώρο του SEO. Οι πιο έμπειροι που θα τύχει να τα διαβάσουν, μπορούν αν αφήνουν τα σχόλια τους στο κάτω μέρος της σελίδας και να ενισχύσουν το άρθρο και την  εικόνα τους μέσα από τις γνώσεις τους.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθεις:

  • Τι ειναι το SEO και πως μπορεί να σου αυξήσει τις πωλήσεις σου.
  • Γιατί υπάρχει τόση πολύ συζήτηση γύρω από αυτή τη λέξη.
  • Τα βασικά πρώτα βήματα του SEO.

Τι ειναι το SEO

SEO σημαίνει Search Engine Optimization. Στα Ελληνικά αυτό μεταφράζεται σε Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης.

Με απλά λόγια:

Το SEO είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της εμφάνισης μιας ιστοσελίδας, στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (όπως Google, Bing, Yahoo, Yandex κ.α) χρησιμοποιώντας διάφορες τακτικές.

Παράδειγμα:

Ψάχνω να αγοράσω συμπλήρωμα διατροφής ψευδάργυρου.

Λογικά θα πάω στο Google και θα ψάξω με αυτή τη λέξη κλειδί: ”συμπλήρωμα ψευδαργύρου”.

Ψάχνοντας με αυτή τη λέξη κλειδί, μου εμφανίζονται αυτά τα αποτελέσματα:

Τι ειναι το SEO

Λογικά, θα πατήσω στα πρώτα 2 – 3 αποτελέσματα που θα εμφανιστούν για να κάνω την ερεύνα μου.

Με αυτό το τρόπο, ένας ”ψημένος” πελάτης (δηλαδή εγώ), που είναι έτοιμος να αγοράσει, θα προσγειωθεί στην ιστοσελίδα σου.

Από εκεί και πέρα είναι δική σου υπόθεση πως θα τον μετατρέψεις από επισκέπτη σε αγοραστή.

Εσύ αυτό που θέλεις είναι να εμφανίζετε η δική σου ιστοσελίδα (αν πουλάς συμπληρώματα ψευδαργύρου) στα πρώτα αποτελέσματα της Google για τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί.

Eιναι λογικό να καταλάβουμε οτι:

Όσοι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην ιστοσελίδα μας = τόσες περισσότερες πωλήσεις θα κάνουμε.

Αυτή η διαδικασία βελτιστοποίησης της θεσης της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης ονομάζεται SEO.

Σπανίως η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης να μην εμφανίσουν σχετικά αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα και να αναγκαστεί o επισκέπτης να πάει στη δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων.

Μια έρευνα που έγινε απο την εταιρεία advance web marketing και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Moz.com έδειξε οτι κατά μέσο όρο, το 71,33% των αναζητήσεων οδηγούν στην επίσκεψη μιας ιστοσελίδας που βρίσκεται στη πρώτη σελίδα.

Η ερεύνα έδειξε επίσης οτι, μόνο το 5,59% των αναζητήσεων οδηγούν στην επίσκεψη μιας ιστοσελίδας που βρίσκεται στη δεύτερη και τρίτη σελίδα των αποτελεσμάτων.

Το πιό σημαντικό όμως είναι οτι απο τα 10 αποτελέσματα που εμφανίζονται στη πρώτη σελίδα, τα πρώτα 5 αποτελέσματα λαμβάνουν το 67,60% όλων των επισκέψεων και τα αποτελέσματα από 6 έως 10 λαμβάνουν μόνο το 3,73%.

Τι ειναι το SEO

(εικόνα από moz.com)

Άρα, ο απόλυτος στόχος των SEO ενεργειών μας, είναι να εμφανιζόμαστε για την επιθυμητή λέξη κλειδί – τουλάχιστον στα πρώτα 5 αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Γιατί υπάρχει τόση πολύ συζήτηση γύρω από αυτή τη λέξη.

Τώρα που έμαθες τι είναι το SEO, ας εξετάσουμε γιατί υπάρχει τόση πολύ συζήτηση γύρω απο αυτή τη λέξη.

Οι λόγοι που υπάρχει τόση πολύ φασαρία γύρω από το SEO – κατά τη γνώμη μου – είναι 3.

Λόγος #1.

Η πρώτη απάντηση είναι απλή…

Πωλήσεις ! Εκατοντάδες πωλήσεις κάθε μήνα χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Ούτε πωλητές, ούτε μεταπωλητές, ούτε διαφήμιση.

Αν καταφέρεις και εμφανιστείς στη πρώτη θέση της Google για τη λέξη κλειδί που θέλεις, καθημερινά θα έχεις εκατοντάδες παραγγελιές.

Το καλύτερο – είναι Δωρεάν.

Δεν πληρώνεις τίποτα για τους επισκέπτες που λαμβάνεις.

Λόγος #2.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κανένας δεν ξέρει ακριβώς πια είναι η φόρμουλα για 100% πετυχημένο SEO.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες και πρακτικές οι οποίες είναι γενικά αποδεκτές από τη παγκόσμια SEO κοινότητα, αλλά κάνεις δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά ”κανε αυτό και αυτό και η σελίδα σου θα εμφανιστεί στη πρώτη σελίδα της Google”.

Επίσης η Google, σαν άρχοντας του παιχνιδιού που ειναι, κάνει συνεχώς αλλαγές στον αλγόριθμο της που επηρεάζει το τρόπο που κατατάσσει τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα της.

Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή θέλει να δώσει στους χρήστες του διαδικτύου τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για κάθε αναζήτηση τους και να ”εξοντώσει” τα αποτελέσματα που εχουν ανεβεί στις πρώτες θέσεις της κατάταξης χρησιμοποιώντας υπερβολικές τεχνικές SEO.

Άρα, ότι ίσχυε πέρσι σε θέματα SEO, φέτος μπορεί να μην ισχύει..

Αυτό προκαλεί ένα ”όργιο” συζητήσεών για νέες πρακτικές SEO από την Internet Marketing κοινότητα.

Λόγος #3.

Ο τρίτος λόγος που το SEO ειναι must-talk αναμεσα σε Internet Marketers ειναι το πολύ χρήμα που παίζετε γύρω απο το χώρο των υπηρεσιών SEO και στη τεράστια αγορά εργασίας που ζητά διαρκώς SEO Specialists.

Το SEO δεν είναι κάτι το εύκολο.

Πρέπει να εχεις πολλές γνώσεις γύρω από το χώρο αυτό, γνώσεις που αποκτούνται όχι μέσα από πανεπιστήμια αλλά μέσα από τη συνεχή τριβή με το χώρο.

Επίσης το SEO είναι κάτι πολύ χρονοβόρο που τα πολυάσχολα άτομα δεν έχουν χρόνο να το κάνουν.

Για αυτό το λόγο, υπάρχει τεράστια ζήτηση σε SEO specialists και σε υπηρεσίες που προσφέρουν SEO, επειδή αυτοί προσφέρονται να κάνουν το SEO της εταιρείας σου με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό.

Τα βασικά (και πρώτα βήματα του SEO)

Για να κάνεις SEO, το πρώτο πράγμα που θέλεις είναι μια λιστα με keywords (λέξεις κλειδία) για να στοχεύσεις και να εμφανίζεσαι πρώτος στα αποτελεσματα όποτε καποιος ψάχνει αυτές τις λέξεις κλειδία.

Σιγουρα μπορείς να σκεφτέις και μονος σου λέξεις κλειδία που θα ηθελες να εμφανίζεσαι πρώτος στις αναζητήσεις.

Ειναι καλύτερα ομως να χρησιμοποιήσεις ενα εργαλέιο που θα σε βοηθήσει να μαθεις αν οι λέξεις που σκεφτηκες εχουν ζήτηση, δηλαδη ο κοσμος τις ψαχνει στο διαδικτυο.

Παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε οτι εχεις ενα διαδικτυακό κατάστημα που πουλά αθλητικά ειδη και θελεις να εμφανίζεσαι στα πρώτα αποτελεσματα των μηχανων αναζητησης για τη λέξη κλειδι:

”φθηνά παπούτσια Nike”

Το πρώτο πραμα που πρεπει να κάνεις ειναι να δείς  αν υπάρχει ζήτηση για αυτη τη λέξη κλειδί.

Για να το δεις αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσεις το Google Keyword Planner – ενα δωρεάν εργαλείο απο τη Google που σε βοηθά να δεις πόσες φορές ψάχνεται μια λέξη κλειδί κάθε μηνά.

Επίσης σε βοηθά να ανακαλύψεις νέες λέξεις κλειδιά που θα μπορούσες να στοχεύσεις.

Θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα Google λογαριασμό για να το χρησιμοποιήσεις.

Τι ειναι το SEO

Στην επόμενη σελίδα που θα εμφανιστεί πάτα τη πρώτη επιλογή:

Τι ειναι το SEO

Στη συνέχεια γράψε τη λέξη κλειδί που σε ενδιαφέρει στο κατάλληλο πεδίο, επέλεξε τη χώρα/ες που θέλεις να στοχεύσεις και τη γλώσσα.

Σημείωση: Μην βάζεις τόνους στις λέξεις κλειδιά καθώς η Google θα σου βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα. Καλό είναι να κάνεις την ερεύνα σου με τόνους και χωρίς τόνους.

Τι ειναι το SEO

To εργαλείο έκανε την αναζήτηση του και βρήκε οτι ο μέσος όρος αναζήτησης της λέξης κλειδί ”φθηνα παπουτσια nike”  από άτομα που μένουν σε Ελλάδα και Κύπρο και μιλούν Ελληνικά, είναι 210 αναζητήσεις το μήνα.

Άρα υπάρχει ζήτηση.

Κάπως χαμηλή σε σύγκριση με τα άλλα αποτελέσματα άλλα αρκετή για να οδηγήσει εκατοντάδες πωλήσεις κάθε μήνα στο διαδικτυακό σου κατάστημα – αν καταφέρεις να το ανεβάσεις στις πρώτες θέσεις.

Τι ειναι το SEO

Το Google Keyword Planner σε βοηθά επίσης να ανακαλύψεις δεκάδες άλλες λέξεις κλειδιά που θα μπορούσες να στοχεύσεις.

Για παράδειγμα η λέξη κλειδί: ”ποδοσφαιρικά παπουτσια nike” έχει 1600 αναζητήσεις το μήνα απο άτομα που μένουν Ελλάδα και Κύπρο και μιλούν Ελληνικά.

Η λέξη κλειδί ”παπουτσια ποδοσφαίρου nike” έχει  390 αναζητήσεις το μήνα.

Η λέξη ”παπούτσια ποδοσφαίρου” έχει 1900 αναζητήσεις.

Τι ειναι το SEO

[su_label type=”important”]Σημείωση:[/su_label] Όσες πιο πολλές αναζητήσεις γίνονται για μια λέξη κλειδί, τόσος πιο έντονος θα είναι ο ανταγωνισμός από άλλα άτομα στο τομέα σου, που θέλουν να κατατάξουν το δικό τους κατάστημα ψηλά στις αναζητήσεις.

Το τελευταίο βήμα, είναι να αντιγράψεις σε ένα excel τις λέξεις κλειδιά που θέλεις να στοχεύσεις, μαζί με τον όγκο αναζήτησης τους.

Συγχαρητήρια, έκανες το πρώτο βήμα για SEO. Βασική έρευνα keyword!

Οι επαγγελματίες του χώρου, για την εξεβρεση λεξεις κλειδιών, χρησιμοποιουν εργαλεία πέρα απο το δωρεαν Google Keyword Tool – που για ενα ”πρωτάρη” ειναι παρα πολύ καλό – που τους επιτρέπουν να βρισκουν πιο γρηγορα λέξεις κλειδιά και να τους παρουσιάζουν δεδομένα τα οποια τους βοηθουν να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρηγορα και αποτελεσματικά.

Ενα απο αυτά ειναι και Long Tail Pro, το οποίο χρησιμοποιώ αποκλειστικά για εξεύρεση keywords και το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα. Δες το βιντεο που ακολουθεί εδώ και δοκίμασε το για 10 μερες Δωρεαν.



👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

  1. Πολύ καλό εισαγωγικό άρθρο για το SEO. Το τελευταίο έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετο σήμερα. Ιδανικά ξεκινά με την κατασκευή ιστοσελίδων, περισσότερα για το θέμα αυτό στο http://goo.gl/VOH6xU

  2. Απλό και περιεκτικό εισαγωγικό άρθρο για ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο τεχνικό θέμα όπως αυτό της προώθησης ιστοσελίδων μέσω SEO. Αναμένω τα υπόλοπα της σειράς. Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε αυτό το άρθρο (http://ow.ly/MPmuj) σχετικά με το κόστος του SEO που νομίζω αξίζει.

  3. Ωραίο άρθρο για να καταλάβει κάποιος αρχάριος τι σημαίνει SEO. Καλή συνέχεια στα seo θέματα!