Sharing is caring!

Αν ασχολείσαι με το Ίντερνετ Μάρκετινγκ είναι αδιανόητο να μην ξέρεις τι ειναι το SEO και ποιά τα βασικά στοιχεία του.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθεις:

Τι ειναι το SEO;

SEO σημαίνει Search Engine Optimization. Στα Ελληνικά, αυτό μεταφράζεται σε “Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης”.

Με απλά λόγια:

Το SEO είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της εμφάνισης μιας σελίδας, στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (όπως Google, Bing, Yahoo, Yandex κ.α) χρησιμοποιώντας διάφορες τακτικές.

Παράδειγμα:

  1. Κάποιος ψάχνει για να αγοράσει συμπληρώματα διατροφής.
  2. Παει στο Google και ψαχνει για να ψάχνει αυτή τη λέξη κλειδί: ”καλύτερο συμπλήρωμα ψευδάργυρου”.
  3. H Google εμφανιζει διάφορα αποτελέσματα.
  4. Η ιστοσελίδα σου που πουλάει συμπληρώματα διατροφής, εμφανιζεται στην 10 θέση των αποτελεσμάτων οταν καποιος ψαχνει για τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί.
  5. Ο πελάτης ομως, πατάει στα πρώτα 2 – 3 αποτελέσματα που θα εμφανιστούν και αγοράζει απο ανταγωνιστικές ιστοσελίδες.

Μόλις έχασες μια πώληση.. Ο ανταγωνιστής σου, μόλις κέρδισε μία..

Εσύ αυτό που θέλεις είναι να εμφανίζετε η δική σου ιστοσελίδα (αν πουλάς συμπληρώματα ψευδαργύρου) στα πρώτα αποτελέσματα της Google για τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί για να προσελκύεις περισσότερους επισκέπτες.

Όσοι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην ιστοσελίδα σου, τόσες περισσότερες πωλήσεις θα κάνεις.

Όμως, για να εμφανιζεται η ιστοσελίδα σου, τουλάχιστον στα 3 πρώτα αποτελέσματα οταν ψάχνει καποιος τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί, χρειάζεται να κάνεις καποιες ενέργειες για να βελτιστοποιήσης τη θέση της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης..

Αυτές οι “διαδικασίες” ειναι το SEO.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την εταιρεία First Page Sage, τα πρώτα 3 οργανικά αποτελέσματα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google λαμβάνουν περισσότερο από τα δύο τρίτα (68.7%) όλων των κλικ στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το νούμερο 1 οργανικό αποτέλεσμα λαμβάνει κατά μέσο όρο 39.8% των κλικ.
  • Το νούμερο 2 οργανικό αποτέλεσμα λαμβάνει 18.7% των κλικ.
  • Το νούμερο 3 οργανικό αποτέλεσμα λαμβάνει 10.2% των κλικ.

Άρα, ο απόλυτος στόχος των SEO ενεργειών μας, είναι να εμφανιζόμαστε για την επιθυμητή λέξη κλειδί – τουλάχιστον στα πρώτα 3 αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Γιατί υπάρχει τόση πολύ συζήτηση γύρω από αυτή τη λέξη;

Τώρα που έμαθες τι είναι το SEO, ας εξετάσουμε γιατί υπάρχει τόση πολύ συζήτηση γύρω απο αυτή τη λέξη.

Οι λόγοι που υπάρχει τόση πολύ φασαρία γύρω από το SEO – κατά τη γνώμη μου – είναι 3.

Πωλήσεις

Εκατοντάδες πωλήσεις κάθε μήνα χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Ούτε πωλητές, ούτε μεταπωλητές, ούτε διαφήμιση. Αν καταφέρεις και εμφανιστείς στη πρώτη θέση της Google για τη λέξη κλειδί που θέλεις, καθημερινά θα έχεις εκατοντάδες παραγγελιές.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πια είναι η φόρμουλα για 100% πετυχημένο SEO

Υπάρχουν κάποιοι “βασικοί” κανόνες και πρακτικές (τους οποίους θα εξηγήσω παρακάτω) οι οποίοι είναι γενικά αποδεκτοι από τη παγκόσμια SEO κοινότητα, αλλά κάνεις δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά ”κανε αυτό και αυτό και η σελίδα σου θα εμφανιστεί στη πρώτη σελίδα της Google”.

Επίσης η Google, σαν άρχοντας του παιχνιδιού που ειναι, κάνει συνεχώς αλλαγές στον αλγόριθμο της που επηρεάζει το τρόπο που κατατάσσει τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα της. (Κάνε κλικ εδώ για να δείς όλες τις αλλαγές στον αλγοριθμο).

Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή θέλει να δώσει στους χρήστες της (τους πελάτης της δηλαδή) τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για κάθε αναζήτηση τους και να ”εξοντώσει” τα αποτελέσματα που δέν ειναι αρκετά καλά ή έχουν ανεβεί στις πρώτες θέσεις της κατάταξης χρησιμοποιώντας “υπερβολικές” τεχνικές SEO.

Άρα, ότι ίσχυε πέρσι σε θέματα SEO, φέτος μπορεί να μην ισχύει..

Τρανταχό παράδειγμα οι πρόσφατες αλλαγές στον αλγόριθμο της Google, όπως το March 2024 core update, το March 2024 spam update και το September 2023 helpful content update, τα οποία έχουν “ταρακουνήσει” σημαντικά το χώρο του SEO.

Πολλές ιστοσελίδες που βασίζονταν σε spam τακτικές, όπως παραγωγή μαζικού AI-generated περιεχομένου, κακή χρήση expired domain και κακή χρήση της αγοράς backlinks, έχουν πληγεί από τις αλλαγές και έχουν χάσει την κατάταξή τους στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Πολύ χρήμα γύρω απο το χώρο των υπηρεσιών SEO

Ο τρίτος λόγος που το SEO ειναι must-talk αναμεσα σε Internet Marketers ειναι το πολύ χρήμα που παίζετε γύρω απο το χώρο των υπηρεσιών SEO και στη τεράστια αγορά εργασίας που ζητά διαρκώς SEO Specialists.

Το SEO δεν είναι κάτι το εύκολο.

Πρέπει να έχεις πολλές γνώσεις γύρω από το χώρο αυτό, γνώσεις που αποκτούνται όχι μέσα από πανεπιστήμια αλλά μέσα από τη συνεχή τριβή με το χώρο.

Επίσης το SEO είναι κάτι πολύ χρονοβόρο που τα πολυάσχολα άτομα δεν έχουν χρόνο να το κάνουν.

Για αυτό το λόγο, υπάρχει τεράστια ζήτηση σε SEO specialists και σε υπηρεσίες που προσφέρουν SEO οπως παραγωγη περιεχομένου, αγορά backlinks, on-page και off-page SEO κτλ..

On-page / Off-page – Τι;

Βασικοί Όροι SEO για Αρχάριους

Εντάξει, δεν περιμένω να τα μάθεις όλα. Αυτό ειναι SEO 101. Ειναι καλά ομως να ξέρεις καποιος βασικους όρους. Εδώ είναι μια λίστα με τους πιο βασικούς όρους SEO που ένας αρχάριος πρέπει να γνωρίζει:

  • Backlinks: Οι σύνδεσμοι από άλλες ιστοσελίδες προς την ιστοσελίδα σας. Όσο περισσότεροι και πιο ποιοτικοί είναι οι σύνδεσμοι, τόσο πιο αξιόπιστη φαίνεται η ιστοσελίδα σου στα μάτια των μηχανων αναζήτησης. Τα Backlinks χωριζονται σε οργανικά και μη. Τα οργανικά ειναι αυτά που καποιος εβαλε ενα λινκ στην σελιδα σου απο μόνος του. Τα μη οργανικά ειναι αυτά που τα “κτίζεις” μόνος σου. Συνήθως γίνεται μέσα απο την αγορά backlink απο διάφορες πλατφόρμες.
  • On-Page SEO: Είναι οι ενέργειες που γίνονται μέσα στην ιστοσελίδα σας για να βελτιωθεί η κατάταξή της, όπως η χρήση κατάλληλων λέξεων-κλειδιών μέσα στις σελίδες, η δομή του περιεχομένου, οι μετα-ετικέτες (meta-tags) κ.ά.
  • Off-Page SEO: Οι ενέργειες που γίνονται έξω από την ιστοσελίδα σας για να βελτιωθεί η κατάταξή της, όπως η δημιουργία backlinks, η παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα, δελτία τύπου κ.ά.
  • Λέξεις-Κλειδιά: Keywords: Οι λέξεις ή φράσεις που οι χρήστες χρησιμοποιούν στις μηχανές αναζήτησης για να βρουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις-κλειδιά στο περιεχόμενό και τις σελίδες σας για να μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να σας συσχετίζουν με τη λέξη κλειδί.
  • Meta-Tags: Τα “meta tags” είναι “κρυφά” (ας πούμε) κομμάτια HTML που περιγράφουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας και βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν καλύτερα τι περιέχει η σελίδα. Είναι πολύ σημαντικά για το SEO γιατί βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν το περιεχόμενο της σελίδας σου και να την εμφανίσουν στις σωστές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης. Τα δύο ποιό σημαντικά meta-tags ειναι το:
    • Meta Description: Αυτή είναι μια ετικέτα που περιγράφει το περιεχόμενο της σελίδας σας και εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης.
    • Meta Title: Αυτός είναι ο τίτλος της σελίδας σας που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης και βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι αφορά η σελίδα σας.
  • Ταχύτητα Φόρτωσης: Ο χρόνος που χρειάζεται για να φορτώσει μια ιστοσελίδα. Η γρήγορη φόρτωση είναι σημαντική για την καλή εμπειρία του χρήστη και την καλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
  • Black Hat SEO: Είναι οι πρακτικές SEO που παραβιάζουν τους κανόνες των μηχανών αναζήτησης και έχουν ως στόχο την γρήγορη και εύκολη βελτίωση της κατάταξης μιας ιστοσελίδας. Αυτές οι πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε τιμωρίες από τις μηχανές αναζήτησης, όπως η μείωση της κατάταξης ή η αφαίρεση της ιστοσελίδας από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
  • White Hat SEO: Είναι οι πρακτικές SEO που συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις οδηγίες των μηχανών αναζήτησης. Αυτές οι πρακτικές εστιάζουν στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και την παροχή καλής εμπειρίας στον χρήστη, με στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας.

Τα βασικά (και πρώτα βήματα) του SEO: Πως να ξεκινήσεις.

Αν θέλεις να ξεκινήσεις με το SEO, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Keyword Research (Έρευνα Λέξεων-Κλειδιών)

Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστεί να κάνεις έρευνα για τις λέξεις-κλειδιά που θέλεις να στοχεύσεις. Αυτές είναι οι λέξεις ή φράσεις που ψάχνει το κοινό στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό, όπως το Google Keyword Planner, το Keyword Finder, και το SEMrush. Η έρευνα λέξεων-κλειδιών θα σε βοηθήσει να βρεις τις κατάλληλες λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιήσεις στο περιεχόμενό σου.

Δημιουργία Περιεχομένου

Αφού βρεις τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, πρέπει να δημιουργήσεις περιεχόμενο. Αυτό μπορείς να το κάνεις μόνος σου, να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία, ή να χρησιμοποιήσεις εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να σε βοηθήσουν. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι άρθρα, βίντεο, εικόνες, ή ακόμα και podcasts. Σημαντικό είναι το περιεχόμενο να είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον για το κοινό σου.

Πάτα εδώ για να μάθεις για τα 10 Δημοφιλέστερα Είδη Διαδικτυακού Περιεχομένου.

Βελτιστοποίηση Περιεχομένου

Μετά τη δημιουργία του περιεχομένου, θα χρειαστεί να το βελτιστοποιήσεις.

Αν χρησιμοποιείς WordPress, υπάρχουν plugins όπως το Yoast SEO ή το All in One SEO που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Υπάρχουν επίσης προγράμματα όπως το Surfer SEO που αναλύουν το περιεχόμενό σου και το συγκρίνουν με τα κορυφαία 10 αποτελέσματα.

Αν δεν θέλεις/μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο εργαλείο, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να

  • γράψεις ένα πολύ καλό άρθρο το οποίο θα βοηθήσει τον αναγνώστη να βρει την καλύτερη απάντηση σε αυτό που ψάχνει.
  • να συμπεριλάβεις τη λέξη-κλειδί στον τίτλο,
  • να συμπεριλάβεις τη λέξη-κλειδί στην αρχή του περιεχομένου
  • να συμπεριλάβεις τη λέξη-κλειδί στα meta-tags, και
  • να προσθέσεις εικόνες που σχετικές με το περιεχόμενο σου.

Μοιράσου το Περιεχόμενο

Όταν το δημοσιεύσεις, πρέπει να το μοιραστείς στα κοινωνικά δίκτυα και σε σχετικές κοινότητες στο διαδικτυο. Αυτό θα βοηθήσει να το δουν περισσότεροι άνθρωποι, και θα κτιστούν τα πρώτα backlinks. Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter, και το LinkedIn είναι πολύ καλές επιλογές για να μοιραστείς το νέο σου άρθρο.

Αγορά Backlinks (προαιρετικό αλλά σημαντικό)

Ένα τελευταίο βήμα, που είναι προαιρετικό αλλά πολύ σημαντικό, είναι η αγορά backlinks. Τα backlinks είναι σύνδεσμοι από άλλες ιστοσελίδες που οδηγούν στη δική σου. Αυτοί οι σύνδεσμοι βοηθούν στην αύξηση της “αξίας” της σελίδας σου στα μάτια των μηχανών αναζήτησης και μπορούν να την ανεβάσουν ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μπορείς να αγοράσεις backlinks από αξιόπιστες ιστοσελίδες για να “ενισχύσεις” την αξιοπιστία της δικής σου.

Πόσο κοστίζει το SEO;

Το κόστος του SEO μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με την προσέγγισή σου.

Αν επιλέξεις να κάνεις το SEO μόνος σου, μπορεί να σου κοστίσει λιγότερα χρήματα, αλλά θα πρέπει να επενδύσεις πολύ χρόνο. Θα χρειαστεί να μάθεις πώς να κάνεις έρευνα λέξεων-κλειδιών, να δημιουργήσεις περιεχόμενο και να βελτιστοποιήσεις την ιστοσελίδα σου. Αυτό μπορεί να πάρει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Από την άλλη πλευρά, αν αποφασίσεις να προσλάβεις έναν επαγγελματία ή μια εταιρεία SEO, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες μέχρι και χιλιάδες ευρώ το μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του έργου, την εμπειρία των SEO και το budget σου.

Αν πληρώσεις για υπηρεσίες SEO, μπορείς να δεις αποτελέσματα πιο γρήγορα, καθώς οι ειδικοί γνωρίζουν τις καλύτερες πρακτικές και έχουν τα κατάλληλα εργαλεία.

Επομένως, είτε θα σου κοστίσει λίγα χρήματα αλλά πολύ χρόνο, είτε πολλά χρήματα και λιγότερο χρόνο. Η επιλογή εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σου και τον διαθέσιμο χρόνο που έχεις.

Τελικά Σχόλια

Το SEO είναι μια σημαντική διαδικασία για όποιον ασχολείται με το Ίντερνετ Μάρκετινγκ. Είναι η μέθοδος που βοηθά την ιστοσελίδα σου να εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Απαιτεί καλή έρευνα λέξεων-κλειδιών, δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, και σωστή βελτιστοποίηση.

Υπάρχει πολύς λόγος γύρω από το SEO, επειδή μπορεί να φέρει πολλές πωλήσεις και επιτυχία στην ιστοσελίδα σου. Ωστόσο, δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για την επιτυχία και οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης αλλάζουν συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μένεις ενημερωμένος και να προσαρμόζεις τη στρατηγική σου.

Όσον αφορά το κόστος, το SEO μπορεί να σου κοστίσει είτε χρόνο είτε χρήμα. Αν έχεις τον χρόνο, μπορείς να μάθεις και να εφαρμόσεις τις τακτικές μόνος σου. Αν όχι, μπορείς να επενδύσεις σε επαγγελματικές υπηρεσίες SEO.

Τελικά, το SEO είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί προσοχή και προσπάθεια. Αν καταφέρεις να εμφανιστείς στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης, μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη που αυτό προσφέρει.



👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 Comments

  1. Πολύ καλό εισαγωγικό άρθρο για το SEO. Το τελευταίο έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετο σήμερα. Ιδανικά ξεκινά με την κατασκευή ιστοσελίδων, περισσότερα για το θέμα αυτό στο http://goo.gl/VOH6xU

  2. Απλό και περιεκτικό εισαγωγικό άρθρο για ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο τεχνικό θέμα όπως αυτό της προώθησης ιστοσελίδων μέσω SEO. Αναμένω τα υπόλοπα της σειράς. Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε αυτό το άρθρο (http://ow.ly/MPmuj) σχετικά με το κόστος του SEO που νομίζω αξίζει.