Sharing is caring!

Πρόσφατα ξόδεψα σχεδόν 600 δολάρια για διαφήμιση στο LinkedIn και έμαθα πολλά για το τι λειτουργεί και τι όχι. Αν σκέφτεσαι να επενδύσεις στις διαφημίσεις LinkedIn για την επιχείρησή σου – μαλλον θα θέλεις να μάθεις τα 7 μαθήματα που έμαθα.

Είτε είσαι νέος στην πλατφόρμα είτε έμπειρος χρήστης, νομίζω ότι θα βρεις ενδιαφέρον την εμπειρία μου. Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε!

Πρώτα αποδείξεις…

Ναι, αυτός είναι ο λογαριασμός μου. Όπως βλέπεις, ξόδεψα σχεδόν 600 δολάρια σε διαφημίσεις στο LinkedIn σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Οπότε, ΟΧΙ, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου.

LinkedIn ads proof

Από το παραπάνω screenshot, κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι, έι, πήρες σχεδόν 5000 κλικ για μόλις $0,11 ανά κλικ.

Αυτό είναι ένα αρκετά χαμηλό CPC σε σύγκριση με τι μπορεί να σου δώσει ενα αλλο traffic source.

Φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο σπουδαίο, αφού προωθούσα ένα λογισμικό συγγραφής AI που μου απέφερε μόνο 26 συστάσεις, από τις οποίες καμία δεν μετατράπηκε σε πληρωμένο πελάτη.

Έτσι, η απόδοση της επένδυσής μου (ROI) ήταν ουσιαστικά $0.

Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στόχευση, τα δημιουργικά που χρησιμοποίησα και το λογισμικό που προώθησα.

Το λογισμικό

Jasper AI Logo

To προγραμμα AI που προωθούσα ήταν το Jasper AI. Το Jasper είναι ένας από τους πιο γνωστούς ΑΙ βοηθούς συγγραφης περιεχομενου AI και ένας από τους καλύτερους – κατά τη γνώμη μου.

Η προώθηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο (2022), όταν η “τρέλα” της τεχνητής νοημοσύνης είχε αρχίσει να απογειώνεται. Έτσι, όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο, θεωρώ, ήμουν εντάξει.

Στόχευση

Δημιούργησα συνολικά έξι καμπάνιες για την προώθηση του Jasper. Όλες οι καμπάνιες είχαν τα ίδια δημιουργικά και στόχευαν τους ίδιους τίτλους εργασίας και τα ίδια ενδιαφέροντα.

Συγκεκριμένα:

Στο επόμενο screenshot θα δείς ακριβως το targeting που επέλεξα. Οπως θα δεις, επέλεξα ατομα οι οποιοι έχουν σαν τίτλο επαγγέλματος, οτιδήποτε αφορούσε τη παραγωγή περιεχομένου.

Το μόνο πράγμα που άλλαζα ήταν η χώρα και το αν οι διαφημίσεις θα εμφανίζονταν μόνο στο LinkedIn ή στο LinkedIn και στο LinkedIn Audience.

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η μέγιστη προσφορά CPC είχε οριστεί στα 0,25 σεντς.

Να τι έμαθα

Τώρα στο ζουμί του άρθρου. Τα 7 πράγματα που έμαθα χρησιμοποιώντας τις διαφημίσεις LinkedIn. Παρόλο που τα αποτελέσματά μου ήταν χάλια, οι γνώσεις που απέκτησα είναι τεράστιες…

1. Μην χρησιμοποιήσεις τη στόχευση ” Audience “

Στο LinkedIn, μπορείς να επιλέξεις να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σου στις ροές των χρηστών ή τόσο στις ροές των χρηστών όσο και στο “Audience Network”.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με το πού θα εμφανίζονται οι διαφημίσεις σου αν επιλέξεις και το Audience Network.

Όταν συμπεριέλαβα το Audience Network σε καποιες απο τις καμπάνιες, είδα αύξηση στην εμβέλεια (reach) των διαφημίσεων και χαμηλότερο κόστος ανά κλικ, αλλά το ποσοστό μετατροπής (conversion rate) παρέμεινε αμετάβλητο. Είναι πιθανό η διαφήμισή μου να εμφανιζόταν σε περισσότερα μέρη και σε περισσότερους ανθρώπους, αλλά δεν υπήρχε ουσιαστικός αντίκτυπος στις μετατροπές.

Για παράδειγμα, δεν αυξανονταν τα leads.

Όπως βλέπεις, πετυχα περισσότερες επισκέψεις στον ιστότοπο και ένα σεντ λιγότερο από την καμπάνια μου που στόχευε μόνο τη πλατφόρμα του LinkedIn, χωρίς ομως περισσότερα leads..

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Γιατί να χρησιμοποιήσω τη στόχευση στο Audience Network, αν δεν ξέρω πού θα προβληθούν οι διαφημίσεις μου; Επίσης, χρησιμοποιώντας τη στόχευση δικτύου κοινού, να περιμένεις ότι ο προϋπολογισμός σου θα “καεί” πολύ γρήγορα.

2. Μην στοχεύεις σε χώρες όπως η Ινδία για πωλήσεις

Τώρα, μην με παρεξηγήσεις αν είσαι από την Ινδία ή οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα. Μια από τις καμπάνιες μου στόχευε άτομα που ζουν στην Ινδία και είναι 25-55 ετών, έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα.

– Αυτή ήταν η τελευταία μου καμπάνια, αφού έλαβα τις 26 παραπομπές.

Όπως μπορείς να δείς από το screenshot, ξόδεψα τα περισσότερα χρήματα σε αυτή την καμπάνια. Στην πραγματικότητα ξέχασα να βαλω πότε να λήξει η καμπάνια (περισσότερα σχετικά με αυτό αργότερα) – αλλά και πάλι ξόδεψα τα περισσότερα σε αυτή την καμπάνια.

Παρόλο που το CPC ήταν μόνο 0,10 σεντς και παρά το γεγονός ότι είχα σχεδόν 3700 επισκέψεις στον ιστότοπο, έλαβα 0 εγγραφές απο αυτη τη καμπάνια

Όχι πωλήσεις, εγγραφές. Αρα.. χάλια μαύρα..

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Λογισμικά που είναι κάπως ακριβά ή έχουν επαναλαμβανόμενες χρεώσεις μπορεί να μην είναι καλή ιδέα για την προώθησή τους σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Επίσης, οι Ινδοί ειναι ενας ιδιαιτερος λαός με πολλάπλές υπο-κουλτουρες και 10 διαφορέτικές γλώσσες. Ενα κοινό που δεν γνωρίζω, πως προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί του αποτελεσματικά;

3. Το να παίρνεις κλικ δεν σημαίνει ότι θα κάνεις πωλήσεις

Αυτό είναι αρκετά προφανές – έτσι ;

Το να λαμβάνεις κλικ ή επισκέψεις στον ιστότοπό σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχεις και πωλήσεις. Έτσι, μετά από ένα σύνολο 4.952 επισκέψεων πέτυχα μηδέν πωλήσεις.

Τώρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα:

  • Μπορεί να έπρεπε να οδηγήσω τους επισκεπτες πρώτα σε ενα Landing page που ο στόχος του θα ήταν να “ψήσει” τον επισκέπτη, να του πάρει το email του και μετά να του δείξει το προιόν. Αντ’ αυτού, εστελνα το traffic απευθείας στην αρχική σελίδα του Jasper.
  • Ίσως οι διαφημίσεις μου να μην ήταν τόσο καλές.
  • Ίσως οι χρήστες στο LinkedIn να μην είναι “αυθόρμητοι αγοραστές” και ίσως χρειάζονται πρώτα λίγη περισσότερη πειθώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μην ενθουσιάζεσαι με τα κλικ που παίρνει το Landing page σου. Στο τέλος της ημέρας, αυτο που μετράει έιναι οι πωλήσεις και τα λεφτά που θα καταλήξουν στην τσέπη σου.

4. Χρησιμοποίησε μια σελίδα προορισμού συλλογής email

Ένα σημαντικό λάθος από την πλευρά μου, ήταν ότι δεν οδήγούσα τους επισκέπτες σε ενα Landing page που θα ωθούσε τους επισκεπτες να βάλουν το email τους.

Τα περισσότερα sales funnels builders ή πλατφόρμες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων landing page. Οι περισσότερες έχουν και ετοιμα template.

Επιπλέον, αυτές οι πλατφόρμες έχουν τη δυνατότητα να ανακατευθύνουν αυτόματα το lead στη σελίδα πωλήσεων – έτσι, εκθέτοντας το [lead] στo προιόν και λαμβάνοντας το email του.

Τώρα, φανταστείτε ότι από τις σχεδόν 5.000 επισκέψεις στον ιστότοπο να είχα ένα ποσοστό opt-in 10%.

Αυτό σημαίνει 500 email.

Θα μπορούσα να δημιουργήσω μια σειρά με 5 – 10 αυτοματοποιημένα μηνύματα για την προώθηση του Jasper και την παρουσίαση των χαρακτηριστικών του.

Θα μπορούσα επίσης να απευθυνθώ απευθείας στην εταιρεία πίσω απο το Jasper και να τους ζητήσω έναν εκπτωτικό κωδικό κουπονιού για να τους τον στείλω.

Αν και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να εγγυηθεί τις πωλήσεις, οι πιθανότητές μου να πετύχω μια πώληση, θα ήταν πολύ πολύ καλύτερες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Χρησιμοποια πάντα ενα landing page (squeeze page) με καποιο opt-in box για να παίρνεις το email του επισκέπτη. Δημιούργησε μια σειρά αυτόματων follow up email που θα συνεχίσουν να προωθούν το προϊόν που προωθείς.

5. Καθόρισε ημερομηνία λήξης για κάθε καμπάνια

Εξαιρετικά, σημαντικό.

Πάντα να βάζεις μια ημερομηνία λήξης στις καμπάνιες σου.

“Κάηκα” στην τελευταία μου καμπάνια επειδή δεν πρόσθεσα ημερομηνία λήξης και την αφησα να τρέχει. Το αποτέλεσμα; Χρεώθηκα 300+ ευρώ για κάτι που δεν εφερνε αποτελέσματα καν.

Έπρεπε να είχα βάλει ανώτατο όριο 50 ευρώ στην καμπάνια. Έτσι, όταν η καμπάνια θα ξόδευε 50 ευρώ θα σταματούσε αυτόματα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είχα καλύτερο έλεγχο των δαπανών μου και θα μπορούσα να δοκιμάσω περισσότερες παραλλαγές κοινού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Πάντα να θέτεις ένα ανώτατο όριο στις δαπάνες σου. Αν τώρα ξεκινάς να πειραματίζεσαι και είσαι στη διαδικασία εκμάθησης, 50 δολάρια (ή ευρώ) θα πρέπει να είναι αρκετά. Αν δεν έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διακόπτεις την καμπάνια και ξεκινάς μια καινούρια.

6. Δοκίμασε διάφορα ακροατήρια

Ένα άλλο λάθος που συνειδητοποίησα αφού ξόδεψα σχεδόν 600 ευρώ είναι ότι στην πραγματικότητα δεν άλλαξα πολύ τη στόχευση. Άλλαξα μόνο τη στόχευση χώρας και τις επιλογές LinkedIn only vs Audience.

Το LinkedIn προσφέρει πληθώρα επιλογών στόχευσης κοινού, όπως θέσεις εργασίας, κλάδους, ηλικία, γλώσσες, εκπαίδευση και ενδιαφέροντα. Δεν δοκίμασα καμία από αυτές τις επιλογές.

Για παράδειγμα, θα μπορούσα να είχα δοκιμάσει τη στόχευση χρηστών με ενδιαφέρον για το SEO, δεδομένου ότι το περιεχόμενο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας SEO. Αυτό μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματικό.

Ή, θα μπορούσα να είχα στοχεύσει σε άτομα που έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Οι άνθρωποι με ανώτερα πτυχία μπορεί να κερδίζουν περισσότερα στην τρέχουσα θέση τους και να είναι σε καλύτερη οικονομική θέση για να κάνουν αγορές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Είναι σημαντικό να δοκιμάζονται διάφορα κοινά που σχετίζονται με το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθείς. Βάλε ένα budget 50 δολαρίων για κάθε καμπάνια και αν δεν δεις ικανοποιητικά αποτελέσματα, σταμάτα την, άλλαξε τις επιλογές στόχευσης και δοκίμασε ένα διαφορετικό κοινό.

7. Το LinkedIn Ads είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για το Facebook Ads

Μου έχει απαγορευτεί η χρήση των διαφημίσεων του Facebook εδώ και πολύ καιρό και παρόλο που προσπάθησα να επικοινωνήσω με την υποστήριξη και να ρωτήσω τον λόγο και τι μπορώ να κάνω για να επαναφέρω τον λογαριασμό μου, δεν έλαβα ποτέ απάντηση από αυτούς.

Έψαχνα για μια παρόμοια πλατφόρμα και οπως φαίνεται το LinkedIn μπορεί να καλύψει την απώλεια του Facebook.

Στο LinkedIn μπορείς να περιορίσεις τη στόχευσή σου όσο θέλεις και να δοκιμάσεις μια πληθώρα παραλλαγών για να βρεις αυτό που ψάχνεις.

Και με πάνω από 900 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη παγκοσμίως – σύμφωνα με το ιδιο το LinkedIn – δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν χρήστες για να στοχεύσει.

Επιπλέον, έχει γίνει λίγο πολύ standard να έχεις λογαριασμό στο LinkedIn αν δραστηριοποιείσαι επιχειρηματικά ή εργαζεσαι σε οποιονδήποτε τομέα – έτσι δεν ειναι;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το LinkedIn μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το Facebook ως την κύρια διαφημιστική πλατφόρμα σου – αν είσαι affiliate marketer – αν και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους κλάδους ή το είδος των επιχειρήσεων.

Τελικά σχόλια

Κλεινωνωντας, θέλω να πώ ότι το LinkedIn είναι μια αποτελεσματική πλατφόρμα για διαφήμιση, αλλά είναι σημαντικό να προσεγγιστεί με προσοχή.

Η εμπειρία μου να ξοδέψω 589 δολάρια στις διαφημίσεις LinkedIn με μηδέν πωλήσεις (το τονίζω αυτό) με δίδαξε την αξία της δοκιμής διαφορετικών επιλογών στόχευσης κοινού, του σωστού landing page και της προσοχής στον προϋπολογισμό.

Παρόλο που δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας, το να αφιερώσει κανείς χρόνο σε αυτη τη πλατφόρμα και να γίνει expert, πιστεύω θα του αποφέρει πολλαπλές πωλήσεις.

Έτσι, αν σκέφτεσαι να κάνεις διαφημίσεις στο LinkedIn για την επιχείρησή σου, έχε υπόψη σου αυτά τα “μαθήματα” που έμαθα και απεφυγε τα λάθη μου.

Δές Επίσης



👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *