Sharing is caring!

Στο σημερινό αρθρο θα σου εξηγήσω με πολύ απλά λόγια τι είναι το διαδικτυακό μάρκετινγκ και ποιά ειναι τα διάφορα εργαλέια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Για να καταλάβεις τί ειναι το διαδικτυακό μαρκετινγκ, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τί ειναι απλά το συμβατικό μαρκετινγκ και ποια ειναι τα εργαλεία του. Προς το παρών θέλω να ξεχάσεις τη λέξη διαδικτυο για να καταλάβεις πρώτα τι εννοούμε οταν λέμε μαρκετινγκ.

Τι ειναι το Μαρκετινγκ

Με απλά λόγια:

Μαρκετινγκ ειναι οποιαδήποτε ενέργεια κάνεις για να καταφέρεις πωλήσεις, να αυξησεις τις υπάρχουσες πωλήσεις ή να οδηγήσεις το κοινό σου να πραγματοποιήση μία συγκεκριμένη πράξη.

Αρα, ποιές ειναι αυτές οι ενεργειες, αυτα τα εργαλεία του συμβατικού μαρκετινγκ τα οποία χρησιμοποιούμε για να επιτεύξουμε ή να αυξησουμε τις πωλήσεις μας;

Ας δούμε μερικά απο τα ποιο απλά παραδείγματα μέχρι καποια ποιό προχωρημένα.

  • Stencil στο τοιχο: Το ξέρω οτι κάποιοι θα με κράξουν για αυτό, αλλά δεν πάυει να είναι μια ”ανταρτική” τακτική μαρκετινγκ (Guerilla marketing) οπου γεμίζεις τους τοιχους σε περιοχές οπου βρίσκεται το target group σου με ομορφα στενσιλς για να μεταδώσεις το μηνυμα σου. Συνηθως δουλεύει καλύτερα για οργανωσεις που θελουν να περάσουν μηνυματα ή φεστιβαλ, συναυλιες κτλ.
  • Φυλλαδιοδιανομη: Ενεργεια τύπου Direct Marketing. Διανέμεις φυλλάδια, ή το μενού σου ή τον κατάλογο με τα προιόντα σου απευθείας στο κοινό που σε ενδιαφέρει. Αυτο μπορεί να γινει πληρώνοντας καποιον, ειτε να πάρεις τους δρομους εσύ, είτε να το κάνεις μέσω ταχυδρομείου.
  • Διαφημιση: Ειτε ειναι πληρωμένη διαφημιση στην τηλεοραση, στο ραδιόφωνο, σε πιζες στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλου, ο σκοπος αυτης της ενεργειας μαρκετινγκ, ειναι να περάσεις το μηνυμα σου και να ”φέρεις κόσμο μέσα στο μαγαζί”.
  • Προσφορές: Είτε μιλάμε για 1+1 Δωρεάν, είτε για 30% εκπτωση, είτε για αγοράζεις ένα και το δεύτερο στη μισή τιμή, ολα αυτά ονομάζονται ”sales promotion” και ειναι ενέργειες μαρκετινγκ που έχουν σκοπό να φέρουν περισσοτερους αγοράστες σε μια επιχείρηση ή να της αυξησουν τις πωλήσεις.
  • Δελτία τύπου: Αποστολή δελτίων τύπου στα μεσα μαζικης ενημέρωσης. Τα αρθρα, επειδη έχουν δημοσιογραφικο χαρακτήρα, περνάνε μεσα στη ροη ειδήσεων των μέσων επικοινωνίας, ο καταναλωτής βλέπει συνεχως το ονομα της επιχείρησης ή του ατομου ”στις ειδήσεις”, η εμπιστοσυνη προς το brand μεγαλώνει και νοιώθεις ποιο ανετος να αγοράσεις απο αυτο.
  • Δωρεές: Τακτική μαρκετινγκ δημοσιών σχέσεων οπου μια τοπική (και όχι μόνο) επιχείρηση, κάνει δωρεές (οποιασδηποτε μορφής) σε τοπικές οργανώσεις, δημους, σχολεία με σκοπό να κερδίσει την εύνοια του κοινού και απότερο σκοπό να την προτιμήσουν για τα προίοντα ή τις υπηρεσίες της.
  • Αφισοκολληση: Γεμίζεις μια συγκεκριμένη περιοχή με αφισες για να περάσεις τα μηνύματα σου και να αυξήσεις επισκεψιμοτητα (δηλαδη πωλήσεις) στο κάταστημα, τη συναυλία, την ιστοσελίδα σου η οπουδήποτε αλλου.

Ακόμα και να αλλάξεις την ταμπέλα του κατασήματος σε μια ποιό μεγάλη, φωτεινή, μοντερνα κτλ, για εμένα έιναι μια ενέργεια μαρκετινκ αφου έχει σκοπο να αυξήσεις τις πωλήσεις στην επιχείρηση.

Θα μπορούσα να πάρω όλο το αρθρο μεχρι το τέλος με ιδέες και ενέργειες μαρκετινγκ – απο τις ποιο κοστοβόρες μέχρι τις ποιο φτηνές. Ομως, νομίζω εχεις ποιάσει το νόημα του τί θεωρείτε (ή θεωρώ τελοσπάντων) μαρκετινγκ. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνεις για να πετύχεις η να αυξησεις τις πωλήσεις σου.

Τι είναι το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ

Το διαδικτυακό μαρκετινγκ έιναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλα με οποιαδήποτε ενεργεια επιτευξης ή αύξησης πωλήσεων η οποία γίνεται στο διαδικτυο.

Αρα, αν πρέπει να σου πώ ενα πολύ απλό ορισμό για το διαδικτυακό μαρκετινγκ, θα ελεγα οτι:

Διαδικτυακό Μαρκετινγκ ειναι οποιαδήποτε ενέργεια κάνεις στο διαδικτυο για να καταφέρεις νέες πωλήσεις, να αυξησεις τις υπάρχουσες πωλήσεις ή να οδηγήσεις το κοινό σου να πραγματοποιήση μία συγκεκριμένη πράξη.

Διαδικτυακο Μαρκετινγκ: Εργαλεία

Οπως είχα πει και πριν, το διαδικτυακό μαρκετινγκ ειναι οποιαδήποτε ενέργεια κάνεις στο διαδικτυο για να πετύχεις ή να αυξησεις τις πωλήσεις σου.

Για να το καταφέρεις αυτό υπάρχουν δεκάδες τρόποι και εργαλεία. Ας δούμε μερικους απο τους ποιό γνωστους τρόπους προωθησης στο διαδικτυο.

Σχετικο: Οι 14 Τροποι Προωθησης Μιας Επιχείρησης στο Διαδίκτυο

Search Engine Marketing (SEM)

Ενεργειες διαδικτυακού μαρκετινγκ που περιλαμβάνουν μηχανές αναζήτησεις οπως Google, Bing, Yandex κτλ. Ο ποιό κοινός τρόπος ειναι τα λεγόμενα search ads.

google search ads

Με απλά λόγια επιλέγεις τις λεξεις κλειδιά που θελεις να στοχεύσεις. Οταν κάποιος γραφει αυτη τη λέξη κλειδί στη Google ή στο Bing ή στο Yandex ή σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης προσφέρει αυτού του έιδους διαφήμιση, η διαφημιση σου εμφανίζεται. Εσύ χρεώνεσαι μονο οταν καποιος πατήσεις πάνω στη διαφημιση σου.

Search Engine Optimization (SEO)

Αυτός ο τομέας του διαδικτυακού μαρκετινγκ ασχολείτε με την διαρκή προσπάθεια βελτιστοποίσης της θέσης των σελίδων της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.

Στην ουσία οταν κάποιος ψαχνει για ”υδραυλικός Θεσσαλονίκη” το πρώτο οργανικό αποτέλεσμα (όχι διαφημιση) να ειναι η ιστοσελίδα σου.

”Πληρωμένα” αποτελέσματα μέσω Google Search ads.
organika apotelesmata google
Οργανικά αποτελέσματα για την ίδια λέξη κλειδί.

Display Advertising

Ενεργειες μαρκετινγκ στο διαδικτυο που περιλαμβάνουν τη προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω banners χρησιμοποιώντας διαφορα δίκτυα οπως για παράδειγμα το Google Display Network, το Media Vine, το CoinZilla ή αγοράζοντας απευθείας διαφημιστικό χώρο απο ιστοσελίδες – που ξέρεις οτι ”συχνάζει” το κοινό σου.

Social Media

Ενεργειες μαρκετινγκ οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση κοινωνικών δικτύων οπως. Π.χ

Facebook:

  • Ενημερώνω την σελίδα μου στο Facebook με περιεχόμενο το οποίο αφορά το τομέα μου και δείχνω τις γνώσεις μου.
  • Βρίσκω δημοφιλή και σχετικά με τον τομέα μου γκρουπς και δημοσιεύω σχετικό περιεχόμενο. Π.χ γκρουπ με μητέρες οπου δημοσιεύεις ενα ποστ που μιλάει για την υγεία των παιδιών. Το ποστ δινει και εισηγήσεις για συμπληρώματα απο το online-shop σου.
  • Διαφημιζω χρησιμοποιώντας τη πλατφόρμα διαφημισης του Facebook και στοχεύω το κοινό που με ενδιαφέρει.

Pinterest:

  • Κοινοποιώ εικόνες και βίντεο για να φέρω κόσμο στο διαδικτυακό μου κατάστημα.
  • Χρησιμοποιώ τη διαφημιστική πλατφόρμα του Pinterest για να φτάσω περισσότερο κόσμο

Tik Tok & Instagram

  • Δημιουργεις συντομο περιεχόμενο στο Tik Tok με σκοπό να προσεγγίσεις το κοινό σου που ”συχνάζει” σε αυτα τα κοινωνικά δίκτυα.
  • Επικοινωνείς με Influencers για να προβαλουν τα προιόντ/υπηρεσίες σου στο κοινό τους.
  • Χρησιμοποιείς τις διαφημιστικές τους πλατφόρμες για να φτάσεις περισσότερους καταναλωτές.
  • Δημιουργέις επίσημες σελίδες για να έχεις παρουσία και να κοινοποιείς σχετικό με την επιχείρηση σου περιεχόμενο.

Quora

  • Απαντάς ερωτήσεις γύρω απο το τομέα σου εκ μέρους του Brand σου και προτείνεις λύσεις που συμπεριλαμβάνουν τα προιόντα ή τις υπηρεσίες σου.

Reddit

  • Χρησιμοποιείς τη διαφημιστική του πλατφόρμα για να προσεγγίσεις το κοινό σου.

YouTube

  • Δημιουργία καναλιού: Δημιουργία καναλιου στο YouTube οπου μιλάς για διαφορα θέματα του τομέα σου και δινεις λύσεις ή απαντήσεις σε κοινά ερωτήματα χρησιμοποιώντας τα προιοντα/υπηρεσίες σου.
  • Χορήγηση καναλιών που ασχολούντε με τον τομέα σου: Βρίσκεις κανάλια που ασχολούντε με τον τομέα σου, επικοινωνείς μαζί τους για να σε προβάλουν μέσα απο τα βίντεο τους.
  • Διαφήμιση στο YouTube: Το YouTube έχει τη δική του διαφημιστική πλατφόρμα οπου μπορείς να τρέχεις διαφημισεις.

Email Marketing

Συλλέγεις τα email των πελατών σου ή του κοινού που σε ενδιαφέρει μέσω Landing pages, sales funnels, μέσω της ιστοσελίδας σου ή διαφημισεων στη Google και στο Facebook.

Αναπτύσεις στατηγική οπου τους προωθείς προσφορές και εκπτώσεις κατα τακτές περιόδους οπως π.χ. Γιορτή την μητέρας, γιορτή του πατέρα, Black Friday, καλοκαιρινές εκπτώσεις, back to school, χριστούγεννα κτλ.

Ετσι δημιουργεις ενα επιπλέον κανάλι επικοινωνιας προς το κοινό σου.

Σχετικό: Οι 5 Καλύτερες Υπηρεσίες Email Marketing για Bloggers και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Content Marketing

Μαρκετινγκ περιεχoμένου – στα Ελληνικά – ειναι η διαδικασία παραγωγής περιεχομένου (συνηθως μέσω ενος blog) για την προσέλκυση του κοινού που σε ενδιαφέρει.

Μερικοί τρόποι ειναι:

  • Συγγραφή άρθρων και οδηγών για θέματα που αφορούν το τομέα σου και δημοσιεύση τους στο blog σου ή το blog της εταιρείας (blogging).
  • Συγγραφή άρθρων και οδηγών για θέματα που αφορούν το τομέα σου και δημοσίευση τους σε άλλα μπλογκ που ειναι σχετικά με το τομέα σου (guest posting).
  • Δημιουργία βιντεο και δημοσιεύση στο YouTube και σε άλλες video-sharing platforms.
  • Δημιουργία μικρών παρουσιάσεων και δημοσιεύση τους σε ιστοσελίδες οπως το Slideshare.
  • Δημιουργία μικρών eBook (5-10 σελίδες) και διανομή δωρεάν σε σχετικές σελίδες το διαδικτυο.
  • Δημιουργία infographics και διανομή τους σε Pinterest, Social Media κτλ.
  • Μετατροπή των άρθρων σε voice-overs με τη βοηθεια εργαλειων οπως το Speechelo ή το Talkia (περιλαμβάνουν και Ελληνικές φωνές) και δημοσιεύση τους σε podcasting πλατφορμες οπως π.χ Spotify, Apple podcasts

Τελικά Σχόλια

Υπάρχουν – στη κυριολεξία – εκατοντάδες τακτίκες, εργαλεία και διαφημιστικά δίκτυα για να προώθησεις την επιχείρηση σου και να επιτέυξεις περισσότερες πωλήσεις.

Το σίγουρο ειναι οτι δέν μπορείς και δέν πρέπει να ασχοληθείς με όλα. Το αποτέλεσμα θα ειναι καταστροφικό. Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες, τόσα πολλά τα δεδομένα και εργαλεία που πρέπει να μαθεις να χρησιμοποιέις καλά που αν επιχειρήσεις να τα μαθεις όλα ταυτόχρονα, θα κάψεις τον εγκέφαλό σου.

Το σημαντικό ειναι να καταλάβεις ποιό ειναι το ταργκετ γκρουπ σου, που μπορείς να το βρείς και να επιλέξεις τα εργαλεία και τις μεθόδους στα οποία θα ειδικευτείς. Επελεξε ένα ή δύο εργαλέια, γίνε expert σε αυτό και μετά προχώρα να βάλεις άλλα εργαλεία στο μαρκετινγκ μιξ σου.

Αρα, την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσει καποιος να του πείς τι είναι το διαδικτυακό μαρκετινγκ, ξέρεις που θα τους πείς να ψάξει. 😊



👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *