Sharing is caring!

Αν αναρωτιεσαι αν το affiliate marketing είναι απάτη θα σου πώ απο τώρα, ΟΧΙ. Αλλά, καταλαβαίνω γιατι μπορει να το σκέφεσαι αυτό.

Με την αύξηση των διαδικτυακών ευκαιριών για να βγάλεις χρήματα, είναι φυσικό να έχεις ανησυχίες σχετικά με το πόσο αληθινά ειναι κάποιες απο αυτές τις “ευκαιρίες”.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνω σε αυτό το θέμα και θα σου εξηγήσω

Είναι το Affiliate Marketing απατη;

ΟΧΙ, το affiliate marketing δεν είναι απάτη.

Είναι ένα νόμιμο και ευρέως χρησιμοποιούμενο επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο άτομα – όπως εσένα και εμένα – προωθούν προϊόντα ή υπηρεσίες διαφόρων εταιρειών και κερδίζουν προμήθεια για κάθε πώληση ή ενέργεια που πραγματοποιείται μέσω των ενεργειών τους.

Είναι πολύ απλό.

Σου φέρνω πωλήσεις. Μου δίνεις προμήθεια.

Οι affiliate marketers προωθούν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω διαφόρων διαδικτυακών (συνήθως) καναλιών, όπως ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα, email marketing κτλ.

Όταν καποιος που ενδιαφέρεται να αγοράσει κάτι, κάνει κλικ στο μοναδικό σύνδεσμο παρακολούθησης του affiliate και πραγματοποισει μια αγορά ή ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη ενέργεια (όπως π.χ εγγραφή σε ένα newsletter ή συμπλήρωση μιας φόρμας, εγκατάσταση μιας εφαρμογής), ο affiliate κερδίζει προμήθεια.

Το affiliate marketing είναι μια win-win-win κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

  1. Ο έμπορος επωφελείται από την αυξημένη έκθεση και τις πωλήσεις που δημιουργούνται από τους affiliate marketers.
  2. Οι affiliate marketers κερδίζουν προμήθεια για τις προσπάθειες τους.
  3. Οι πελάτες επωφελούνται ανακαλύπτοντας προϊόντα ή υπηρεσίες που μπορεί να τους ενδιαφέρουν μέσω των συστάσεων των συνεργατών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οπως σε όλα στη ζωή, ετσι και στο affiliate marketing μπορεί να υπάρξουν απάτες ή ανήθικες πρακτικές – τις οποίες θα εξηγήσω παρακάτω.

Για την ώρα όμως νομίζω ότι ειναι καλό να καταλάβεις ότι το affiliate marketing ειναι στην ουσία πώλησεις. Συνέχισε να διαβάζεις για να καταλάβεις τι εννοώ.

Affiliate Marketing = Πωλήσεις

Οταν σε προσλάβει μια εταιρεία θα σου δώσει ενα βασικό μισθό και μετά θα σου πεί “οσες πωλησεις κάνεις θα παίρνεις Χ% προμήθεια απο την κάθε πώληση”. Άρα, ο πωλητής προσπαθεί να πετύχει οσες περισσότερες πωλήσεις για να αυξήσει το μισθό του.

Ο affiliate marketer κάνει το ίδιο πράγμα με τη μόνη διαφορά ότι δεν έχει βασικό μισθο. Γινεται συνεργάτης με μια εταιρεία και αρχίζει να προωθά τα προιόντα ή τις υπηρεσίες της. Απο κάθε πώληση που καταφέρνει παιρνει προμήθεια. Οσες περισσότερες πωλήσεις πετύχει, τόσο μεγαλύτερεο θα ειναι το εισόδημα του.

Αρα, μπορείς να καταλάβεις ότι το affiliate marketing ειναι στην ουσία πωλήσεις.

Παρακάτω, θα επειχειρήσω να συγκρίνω τη δουλειά του affiliate marketer με την δουλεία του πωλητή που γίνεται στον “offline” κόσμο για να δεις τα κοινά που έχουν μεταξύ τους τα δύο “είδη” πωλήσεων.

AffiliateΠωλητής
Προσέγγιση πωλήσεωνΈνας affiliate marketer προωθεί προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω διαφόρων διαδικτυακών καναλιών, όπως blogging, κοινωνικά δίκτυα ή email marketing.

Αξιοποιει τη δημιουργία περιεχομένου, τις τεχνικές SEO και τη διαδικτυακή διαφήμιση για να προσελκύσουν πελάτες.
Ένας πωλητής που απασχολείται από μια εταιρεία συνήθως αλληλεπιδρά απευθείας με τους πελάτες, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τηλεφώνου.

Ασχολείτει με την προσωπική πώληση, προσεγγίζει ενεργά πιθανούς πελάτες, κάνει πωλήσεις και αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των πελατών για να κλείσει τη πώληση.
Ιδιοκτησία ΠροιόντοςΟι affiliate marketers δεν εχουν οποιαδήποτε σχέση με το προιόν που προωθούν και πολλές φορές δεν “δενονται” με το προιον που προωθούν.

Ο στόχος τους είναι να αυξήσουν την επισκεψιμοτητα μέσω των affiliate links του και να μετατρέψουν τους επισκέπτες σε πελάτες.
Ένας πωλητής που εργάζεται για μια εταιρεία αντιπροσωπεύει πολλές φορές την ίδια την εταιρεία και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της.

Ο στόχος του ειναι να αυξήσει τις πωλήσεις τις εταιρείας είτε σε υφιστάμενους πελάτες ή με την εξεύρεση νέων. Συνήθως, “δένεται” με το προιόν.
ΑνεξαρτησίαΕνας affiliate marketer εργάζεται ανεξάρτητα. Θέτει μόνος τις ώρες και τις μέρες που θα δουλέψει.

Επιλέγει μόνος τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θέλει να προωθήσει, όπως επίσης και τις στρατηγικές που θέλει να χρησιμοποιήσει.

Έχει την ευελιξία να εργάζεται από οπουδήποτε και μπορει να προωθει ταυτόχρονα πολλά προϊόντα ή υπηρεσίες.
Ένας πωλητής που εργάζεται για μια εταιρεία λειτουργεί στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της εταιρείας και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες και στρατηγικές πωλήσεων.

Συχνά αποτελεί μέρος μιας ομάδας πωλήσεων και εργάζεται υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση ενός διευθυντή πωλήσεων.

Συνηθως, δεν εχει την ευελιξία του χρόνου και του χώρου που έχει ένας affiliate marketer.
ΑποδοχέςΟι affiliate marketers κερδίζουν μια προμήθεια για κάθε επιτυχημένη πώληση ή συσταση που επιτυγχάνουν.

Τα ποσοστά προμήθειας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα θυγατρικών και το συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία που προωθείται.
Οι πωλητές λαμβάνουν συνήθως έναν σταθερό βασικό μισθό μαζί με μια ποσοστιαία προμήθεια για κάθε πώληση που πραγματοποιούν.

Η προμήθεια μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις εταιρείες και τους κλάδους.
Σχέση με ΠελάτεςΟι affiliate marketers έχουν συνήθως λιγότερη επαφή με πελάτες. Δεν ασχολούντε με ερωτήσεις, παράπονα ή συναντησεις.

Συχνά βασίζονται στις τακτικές διαδικτυακού μαρκετινγκ για να φέρουν επισκεψιμοτητα και πωλήσεις στα προιοντα/υπηρεσίες που προωθούν.
Οι πωλητές αλληλεπιδρούν άμεσα με τους πελάτες, χτίζοντας σχέσεις, αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και παρέχουν βοήθεια.

Συχνά έχουν περισσότερες ευκαιρίες για upselling, γνωριμιών, δικτύωσης και αφοσίωσης των πελατών.

Παραδείγματα απάτης affiliate marketing

Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στο affiliate marketing υπάρχουν τα “καλά” και τα “κακά” άτομα.

Βγάλε εκατομμυρια χωρίς να ιδρώσεις

Ορισμένοι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να πουλήσουν συστήματα “γρήγορου πλουτισμού” ή προγράμματα που υπόσχονται εύκολο και άμεσο πλούτο μέσω του affiliate marketing.

Κάνουν υπερβολικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις δυνατότητες κέρδους χωρίς να τονίζουν τη σκληρή δουλειά, το χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείτε.

Τυπικό παράδειγμα που υπόσχεται εύκολο και άμεσο πλούτο μέσω του affiliate marketing.

Συνήθως το παρουσιάζουν ότι ειναι τόσο εύκολο που ακόμα και η γιαγιά σου θα μπορούσε να το κάνει.

Αυτό φυσικά δεν ειναι αληθεια, αφού για να πετύχεις στο affiliate marketing απαιτεί ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ και ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ.

Προγράμματα MLM “μεταμφιεσμένα” ως affiliate marketing

Τα προγράμματα πολυεπίπεδου μάρκετινγκ (MLM) λειτουργούν με διαφορετικό μοντέλο από το affiliate marketing.

Ενώ το affiliate marketing επικεντρώνεται στην προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών και στην απόκτηση προμηθειών βάσει των πωλήσεων, τα προγράμματα MLM συχνά περιλαμβάνουν τη στρατολόγηση άλλων ατόμων σε ένα δίκτυο και την απόκτηση προμηθειών από τις πωλήσεις τους.

Ορισμένα προγράμματα MLM μπορεί να χρησιμοποιούν παραπλανητικά τον όρο “affiliate marketing” για να προκαλέσουν σύγχυση στους πιθανούς συμμετέχοντες.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πώς δουλεύει ενα πρόγραμμα MLM και πώς το affiliate marketing για να μπορείς να τα ξεχωρίζεις και να μην σε συγχύζουν τα “κακά” ατομα του χώρου.

“Πονηροί” affiliate marketers

Δυστυχώς, υπάρχουν άτομα σε κάθε κλάδο που καταφεύγουν σε παραπλανητικές πρακτικές για να κερδίσουν προμήθειες.

Μπορεί να παρέχουν ψευδείς πληροφορίες, να προβάλλουν υπερβολικούς ισχυρισμούς, να χρησιμοποιούν παραπλανητικές τακτικές ή ακόμη και να εξαπατούν ανθρώπους για να κερδίσουν προμήθεια – χαλόντας το όνομα του affiliate marketing.

Για παράδειγμα πολλοι affiliate marketers προωθούν προϊόντων χαμηλής ποιότητας χωρίς να τους νοιάζει.

Κλασικό παράδειγμα προώθησης κακών προιόντων χωρίς να το έχουν δοκιμάσει με μονο σκοπό την παραπλάνηση και την αγορά.

Για να τα καταφέρουν μπορεί να χρησιμοποιούν τακτικές οπως spamming, μπορεί να δημιουργήσουν βίντεο στο YouTube ή άλλο περιεχόμενο που ισχυρίζεται ψευδώς ότι αξιολογεί ή υποστηρίζει ένα προϊόν, ενώ η πρωταρχική τους πρόθεση είναι να κάνουν πωλήσεις χωρίς να παρέχουν πραγματική αξία στο κοινό.

Κακά προϊόντα affiliate marketing δίκτυα

Μπορεί να υπάρχουν προϊόντα ή affiliate marketing δίκτυα που είναι απάτες ή λειτουργούν ανήθικα.

Μπορεί για παράδειγμα να εξαπατούν τους ίδιους τους affiliate marketers, μη παρέχοντας τις υποσχόμενες πληρωμές προμηθειών (προσωπικά την έπαθα μια φορά), να αλλάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς προειδοποίηση ή να μην παρέχουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες όπως τα διαφημίζουν.

Ειναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις προιόντα και υπηρεσίες απο σοβαρές εταιρείες και να συμβάλλεσε με δίκτυα τα οποία ειναι έχουν καλή φήμη και ιστορικό πληρωμών.

Δές εδώ τα καλύτερα προγράμματα και δίκτυα affiliate marketing που μπορείς να συμβεβληθείς.

Τι χρειάζεσαι για να πετύχεις στο affiliate marketing;

Για να πετύχεις στο affiliate marketing, χρειάζεσαι συνέπεια, υπομονή και η επικέντρωση. Να εξηγήσω τι εννοώ:

Συνέπεια

Η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας επειδή η οικοδόμηση μιας επιτυχημένης επιχείρησης affiliate marketing απαιτεί συνεχή προσπάθεια.

Η συνεπής δημιουργία και προώθηση περιεχομένου, η βελτιστοποίηση των στρατηγικών και η αλληλεπίδραση με το κοινό σου είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Υπομονή

Η υπομονή είναι επίσης ζωτικής σημασίας στο affiliate marketing. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξεις το κοινό σου, να εδραιώσεις τη διαδικτυακή σου παρουσία και να δημιουργήσεις ένα σταθερό εισόδημα.

Η επιτυχία εν μία νυκτί είναι σπάνια και είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι τα αποτελέσματα που ονειρεύεσαι μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να υλοποιηθούν.

Η υπομονή σου επιτρέπει να παραμείνεις αφοσιωμένος, να μαθαίνεις από τις εμπειρίες σου και να συνεχίσεις να προχωράς ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

Επικέντρωση

Η επικέντρωση είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή της επιτυχίας στο affiliate marketing.

Με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών και ευκαιριών που διατίθενται στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή σου ή να υπερφορτωσεις το εγκεφαλο σου.

Η επικέντρωση σε συγκεκριμένες τακτικές μαρκετινγκ, η επικέντρωση σε συγκεκριμένα εργαλεία μαρκετινγκ, η επικέντρωση στη προώθηση συγκεκριμένων προιόντων θα σε φέρει ποιό γρήγορα στους στόχους σου.

Τελικά Σχόλια

Στον κόσμο του affiliate marketing, η γραμμή μεταξύ επιτυχίας και απάτης μπορεί μερικές φορές να θολώνει.

Ενώ το ίδιο το affiliate marketing είναι ένα νόμιμο και αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις πιθανές απάτες, τις ανήθικες πρακτικές και τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις που μπορούν να παραπλανήσουν τους επίδοξους εμπόρους.

Για να κινηθείς με επιτυχία σε αυτόν τον κλάδο, πρέπει να έχεις συνέπεια, υπομονή και προσηλωσεις.

Να θυμάστε, η επιτυχία στο μάρκετινγκ θυγατρικών είναι εφικτή αν δεν σταματήσετε ποτέ και δεν χάσετε ποτέ το όραμά σας.

Δές Επίσης👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.


Τα Links που υπάρχουν στα άρθρα μου ειναι πολλές φορές affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσω προμηθεια αν αγοράσεις κάτι χωρίς να επηρεάζετε το κόστος αγοράς της υπηρεσίας ή του προιόντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Sharing is caring!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *